Mainos

EU: Hullun lehmän tauti kuriin

EU-parlamentin erityinen BSE-valiokunta sai perjantaina valmiiksi raporttinsa hullun lehmän taudin esilletulon jälkeen tehdyistä uudistuksista. Nelituntisen äänestysruljanssin jälkeen valiokunta päättyi kiittelemään EU:n komissiota ja Britanniaa edistymisestä tietyillä alueilla, mutta arvosteli niitä myös jäljelle jääneistä puutteista.

Valiokunnan mielestä EU:n tieteellisten komiteoiden uudistaminen heijastelee pyrkimystä parempaan läpinäkyvyyteen asioiden hoidossa. Komissio on myös ottanut tehtäväkseen laatia kunnon lainsäädännön kuluttajien terveyden suojelemiseksi. BSE-taudin kanssa tekemisissä olleet komission osastot on uudelleenorganisoitu, jolloin seurantatehtävät on erotettu lainsäädäntötehtävistä.

Komissiota on arvosteltu siitä, että se ei tehnyt heti kaikkea voitavaansa, kun hullun lehmän tauti tuli esille. Komission on katsottu pyrkineen hoitamaan vain lihamarkkinoiden toimivuutta. Hullun lehmän tauti puhkesi kiistakysymykseksi maaliskuussa 1996.
Silloin Britannian hallitus myönsi, että eläimissä esiintyvän BSE-taudin ja Creutzfeldt-Jakobin taudin nimellä kulkevan ihmisten aivosairauden välillä voi olla yhteys. Vasta sen jälkeen EU kielsi naudanlihan viennin Britanniasta.

Uhreille tukea

Creutzfeldt-Jakobin taudin uhreille EU:n on EU-parlamentin valiokunnan mielestä maksettava taloudellista tukea. Tuki on kanavoitava uhrien perheiden järjestöjen kautta. Tarvittavasta rahoituksesta parlamentti päätti jo lokakuussa.
Valiokunnan hyväksymässä raportissa valitetaan sitä, että vaikka useimmat BSE-asian kanssa tekemisiin joutuneet komission virkamiehet on siirretty toisiin tehtäviin, ketään ei ole rankaistu. Ongelmana valiokunta pitää edelleen myös sitä, että Britannian satamien tarkastukset eivät ole riittäviä.

Yksi BSE-valiokunnan jäsenistä, saksalainen sosialisti Dagmar Roth-Behrendt huomautti, ettei pidä luulla parlamentin valppauden herpaantuvan hullun lehmän taudin suhteen, vaikka erikoisvaliokunta saikin raporttinsa valmiiksi.
Koko parlamentti keskustelee ja äänestää BSE-raportista istunnossaan Strasbourgissa puolentoista viikon päästä.

Lääkevalmistajat ja EU neuvottelevat

BSE-asian seurauksena eurooppalaiset ja amerikkalaiset lääkevalmistajat ovat käyneet EU:n komission kanssa keskusteluja nautakarjaan pohjautuvien lääkkeiden ja kosmeettisten aineiden tulevaisuudesta.
Komissio on sanonut kieltävänsä nautakarjapohjaisten sivutuotteiden käytön ensi tammikuun alusta hullun lehmän taudin riskin takia. Lääkevalmistajien mukaan kielto vaikuttaisi 80 prosenttiin Euroopassa myytävistä lääkkeistä. Lääkkeissä käytetään mm. eläimistä saatavaa gelatiinia. Yhdysvaltalaiset lääkeviejät ovat uhanneet kostotoimilla, jos kielto toteutuu.

Esillä on ollut ratkaisu, jonka mukaan kielto ei koskisi jo valmistettuja ja kaupassa olevia lääkkeitä. Yhtiöt saisivat siinä puolitoista vuotta aikaa todistaa, että käyttävät vain BSE-vapaista maista tulevia raaka-aineita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.