Mainos

EU-huippukokous sopi jatkoaskelista

EU-johtajat ovat päättäneet yöistunnossaan ratkaista vasta joulukuun EU-huippukokouksessa, pitääkö EU:n perussopimusta muuttaa. Asiaa selvitetään EU:n presidentin Herman Van Rompuyn johdolla.

Saksa halusi alunperin, että ratkaisu olisi tehty jo tässä huippukokouksessa. Saksa katsoo, että perussopimusta on muutettava, jotta voidaan sopia siitä, miten velkajärjestelyt hoidetaan, jos euro-maa on joutunut konkurssin partaalle.

Komissiolle annettiin tehtäväksi tutkia, millainen pysyvä järjestely tätä varten tulisi luoda. Alunperin Saksa ja Ranska ehdottivat, että tätäkin asiaa olisi selvitetty EU:n presidentin Herman Van Rompuyn johdolla, mutta ainakin Suomen aloitteesta työ päätettiin antaa komissiolle. Aiemmin päivällä tiukasti komission asemaa puolustanut pääministeri Mari Kiviniemi sanoo olevansa tyytyväinen työnjakoon komission ja EU-presidentin välillä.

EU-maat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että pysyvä kriisimekanismi tarvitaan. Viime keväänä Kreikan kaaoksen yhteydessä luotu tilapäinen järjestely on voimassa vuoteen 2013 asti.

Saksa ja Suomi ovat ajaneet voimakkaasti ajatusta, että uudessa kriisimekanismissa velkaantuneelle maalle luottoa antaneet pankit joutuisivat kantamaan osan taloudellisesta vastuusta. Kreikan kohdallahan luottoa antaneet pankit pääsivät pälkähästä, ja euro-maat hoitivat likapyykin.

Suomen aloitteesta tässä huippukokouksessa päätettiin jo, että EU pitää edelleenkin kiinni siitä, että muut euro-maat eivät ole vastuussa jonkin ylivelkaantuneen euro-maan pelastamisesta. Tämä periaate on kirjattu perussopimukseen, ja se aiotaan siellä myös pitää.

Viedäänkö äänivalta hulttioilta?

EU:n presidentti sai tehtäväkseen selvittää myös, onko syytä viedä äänioikeus mailta, jotka pahasti rikkovat euro-alueen sääntöjä koskien maan budjettialijäämän suuruutta ja velkamäärää. Saksa on vaatinut tätä kovaa rangaistusta, mutta suurin osa jäsenmaista ei ole siitä innostunut. Tämän rangaistuksen käyttöönotto vaatisi muutoksen perussopimukseen. Asiaan palataan joulukuun EU-huippukokouksessa.

Task Force sai siunauksen

EU-johtajat hyväksyivät myös tukun toimia, joilla pyritään turvaamaan euro-alueen vakaus. Komission ehdotuksesta euro-maiden talouksia aletaan valvoa tarkemmin ja uhkiin puututaan aiemmin. Euro-maat joutuvat myös tekemään korottomia talletuksia tai maksamaan sakkoja, jos ne eivät noudata euron turvaksi luotua vakaus- ja kasvusopimusta. Nämä uudistukset pyritään saamaan voimaan jo ensi vuonna.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.