Mainos

EU-huippukokous päättyi

Helsingin EU-huippukokous sujui tänään Turkin jäsenyystunnelmissa. EU lähettää Venäjälle tiukkasävyisen kirjeen, jossa kerrotaan huippukokouksen Tshetshenia-lausunto.

EU-maiden johtajat saapuivat aamulla tyytyväisen oloisina huippukokouspaikalle Helsingin Messukeskukseen. Ensimmäisenä paikalle saapui pilvisen päivän valjetessa presidentti Martti Ahtisaari, joka sanoi kokouksen sujuneen "erittäin hyvin".

Useimmat johtajista kiirehtivät sisätiloihin suomatta paikalle olleille toimittajille muuta kuin hymyn tai hyvän huomenen toivotukset. Itävallan liittokansleri Viktor Klima ja Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar viestittivät kokouksen sujuvuutta nostamalla peukkunsa pystyyn.

Ruotsin pääministeri Göran Persson oli tuttuun tapaansa puheliaammalla tuulella. Hän kiitteli Suomen kokousvalmisteluja ja huippukokouksessa vallinnutta sopuisuutta.

-EU:n laajentuminen on tietysti merkittävä edistysaskel. Myös kriisinhallinnasta saatu sopimus on sellainen, että myös liittoutumattomat maat voivat elää sen kanssa, sanoi Persson. Tanskan pääministeri Niels Helveg Petersen piti niin ikään laajentumista huippukokouksen merkittävimpänä saavutuksena. Matkalla Messukeskukseen hän kertoi nähneensä pienen Liettuan lippuja heiluttaneen väkijoukon, mikä hänen mielestään oli mieltä lämmittävä näky.

EU:n huippukokous päätti eilen aloittaa jäsenyysneuvottelut Liettuan ja viiden muun hakijamaan kanssa.

Kokouspaikalle saapui myös Turkin pääministeri Bülent Ecevit. Turkin jäsenehdokkuus Euroopan unionissa varmistui yöllä, kun maan hallitus hyväksyi EU:n huippukokouksessa laaditun ehdotuksen ehdokkuudesta. Ecevit on vakuuttanut, ettäTurkki tulee täyttämään nopeasti Euroopan unionin jäsenyysehdot. Hän lupasi muun muassa pyrkiä poistamaan kuolemantuomion. Hän kuitenkin huomautti maan koalitiohallituksen päättävän asiasta.

Ecevikin mukaan myös alueongelmiin Kreikan kanssa ja kahtiajakautuneen Kyproksen kysymykseen etsitään ratkaisua.

Venäjälle Tshetshenia-lausunto kirjeitse

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja pääministeri Paavo Lipponen (sd.) lähettivät tänään Venäjän pääministerille Vladimir Putinille kirjeen, jossa Venäjälle ilmoitetaan EU:n huippukokouksen Tshetshenia-lausunnosta.

Valtiosihteeri Alec Aalto luovutti Solanan ja Lipposen kirjeen tänään iltapäivällä Venäjän Helsingin-suurlähettiläälle Aleksandr Patseville. Huippukokous hyväksyi eilen tiukkasanaisen julkilausuman, jossa Venäjää vaaditaan kunnioittamaan sitoumuksiaan ja hakemaan Tshetshenian kriisiin poliittista ratkaisua.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.