Mainos

EU huippukokous käyntiin Brysselissä

EU-maiden johtajat aloittavat tänään Brysselissä huippukokouksen, jossa on määrä keskustella unionin laajenemisesta ja sen kustannuksista.

Kaikki osapuolet luonnehtivat huippukokousta äärimmäisen vaikeaksi. Siinä pitäisi lyödä lukkoon unionin kanta EU-n laajentumisen rahotttamisesta. Johtavat valtiot Saksa ja Ranska yrittävät tänään lähentää kantojaan vielä tänään ennen varsinaisen huippukokouksen alkamista.

Ennen kuin huippukokous polkaistaan alkuun tänään illansuussa, tapaavat Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ranskan presidentti Jacques Chirac toisensa jo kolmatta kertaa runsaan kahden viikon aikana. Kompromissi kahden suuren maan kesken asiassa, joka on hiertänyt välejä jo vuosikausia, on vaikeaa.

Kyse on ennenkaikkea maatalouspolitiikan rahoittamisesta EU:n laajentumisen yhteydessä. Saksa yrittää saada Raskalta takeet yleisen maatalouspolitiikan uudistamisesta myöhemmin ja ainakin vähäistä asteittaista suorien maataloustukien laskua tässä vaiheessa.

Hollanti, Ruotsi ja Britannia ovat Saksan takana. Suomi kannattaa kommission ehdotusta siitä, että uusille jäsenmaille maksettaisiin 25 prosenttia nykyisistä suorista maatuista, mikä sekin on Saksan mielestä liikaa. Ranskan tavoin Suomi haluaa myös pitää EU:n tulevan maatalousuudistuksen erillään jäsenyysneuvotteluista.

Jo päivällisellä jäsenmaat tarttuvat huippukokoukseen ja rintamalinjat tuskin tänään horjuvat.

(MTV3)


(Kymmenen uutiset 24.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.