Mainos

EU: hormoniliha vaarallista

Kasvuhormoneilla tuotetun lihan syöminen on selvästi vaarallista ihmiselle, ilmenee EU:n komission julkistamasta tieteellisestä selvityksestä. Hormonilihan syöminen voi johtaa mm. syöpävaaran kasvamiseen.

Uudet tieteelliset havainnot vahvistanevat EU:n komission aietta jatkaa Yhdysvalloissa tuotetun naudanlihan tuontikieltoa, sillä Yhdysvalloissa lihaeläimiä käsitellään yleisesti hormoneilla nopean kasvun vuoksi.

Selvityksessä otetaan esille erityisesti kasvuhormoni - 17 beta oestradiol - syöpää aiheuttavana. Tuo hormoni voi tiedemiesten mukaan laukaista kasvainten kasvun ja nopeuttaa sitä, vaikkakaan vaaraa ei voi mitata.

Myös viisi muuta naudanlihantuotannossa käytettyä kasvuhormonia aiheuttavat vaaroja kuluttajille, sanotaan selvityksessä. Erityisesti vaarassa ovat esipuberteetti-iässä olevat lapset, koska heidän hormonitasonsa on matala. Siksi lasten hormonitasapaino voi järkkyä helpommin kuin aikuisten.

Selvityksen tehnyttä tutkijaryhmää johti professori Johanna Fink Gremmels. Alunperin oli tavoitteena, että EU olisi pakotettu luopumaan amerikkalaislihan tuontikiellosta jo 13. toukokuuta. Aikaisemmat tutkimukset eivät näet osoittaneet yksiselitteisesti yhteyttä hormonilihan ja ihmisten sairauksien välillä. Siksi Maailman kauppajärjestön WTO:n asiantuntijaryhmä päätti, että EU:n on avattava rajansa tuonnille.

Kielto hormonilihan tuonnista on ollut voimassa EU:ssa jo kymmenen vuotta. Komissio perehtyy uuteen tutkimukseen huomenna. Ensi viikolla on tarkoitus tehdä päätös tutkimuksen tulosten pohjalta. Yhtenä vaihtoehtona on jo mainittu, että EU maksaisi korvauksia Yhdysvalloille ja muille tuontikiellosta kärsiville maille, jos kielto pidetään yhä voimassa. Toisena mahdollisuutena on, että kaupat merkitsevät hormoneilla kasvatetun lihan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.