Mainos

EU: Hennaväri aiheuttaa syöpää?

Luonnon väriaine henna saattaa tuoreiden tutkimusten mukaan sisältää syöpää aiheuttavia ainesosia. Tämän vuoksi EU:n tieteellinen komitea katsoo, että se pitäisi vetää markkinoilta, Göteborgs-Posten kirjoittaa.

Henna on ollut pitkään suosittu vaihtoehto kemiallisille hiusväreille. Aasiasta, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta saatavaa kasvia on käytetty jo tuhansien vuosien ajan oranssinpunaisten sävyjen valmistukseen. Hiirillä ja rotilla tehdyissä laboratoriokokeissa todettiin, että juuri kasvin väriä tuottava ainesosa saattaa aiheuttaa syöpää.

EU:n kosmetiikka-asioita käsittelevä tieteellinen neuvosto kehottaakin ihmisiä olemaan käyttämättä hennaa hiusten värjäyksessä. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin se, ettei pakkausselosteissa aina välttämättä kerrota, sisältääkö tuote lawson-nimistä vaaralliseksi todettua ainetta vai jotakin täysin vaaratonta henna-kasvista saatavaa uutetta.

Tuoreista tutkimustuloksista keskustellaan Göteborgs-Postenin mukaan seuraavassa EU-komission kokouksessa. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, milloin ja millaisiin toimenpiteisiin asian vuoksi mahdollisesti ryhdytään.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.