Mainos

EU halukas tapaamaan Burman oppositiota

EU:n valtuuskunnan on määrä tavata tänään entisen Burman eli nykyisen Myanmarin kotiarestissa oleva oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi. Thaimaalaisten lehtitietojen mukaan ryhmä neuvotteli jo eilen Mynamarin sotilashallituksen edustajien kanssa. EU:n valtuuskunta tapasi eilen mm. Mynamarin ulkoministerin Win Aungin ja sotilashallituksen johtoon kuuluvan kenraali Khin Nyuntin.

Viisihenkiseen EU-valtuuskuntaan kuuluu edustajia puheenjohtajamaasta Ruotsista, tulevasta puheenjohtajamaa Belgiasta sekä EU:n komissiosta ja ulkopoliittisesta johdosta. Ryhmä on Myanmarissa tutustumassa poliittiseen tilanteeseen, jota ovat viime aikoina leimanneet tiedot sotilashallituksen ja opposition välisistä keskusteluista. Monet maanpaossa olevat opposition edustajat ovat tervehtineet tietoja ilolla, mutta oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin näkemyksiä niistä ei ole kuultu.

Sotilashallitus vapautti joukon vangitsemiaan opposition edustajia juuri ennen EU:n valtuuskunnan vierailua hyvän tahdon eleenä. Kenraalit haluavat, että EU hellittää pakotteitaan sotilashallitusta vastaan. Monet tarkkailijat ovat kuitenkin varoittaneet, että luottamuksen palauttaminen hallituksen ja opposition välille saattaa kestää kauan ja sovintoprosessi ottaa vasta ensi askeliaan. Ihmisoikeusryhmät ovat huolissaan siitä, että jos pakotteet poistetaan nopeasti, hallituksen on helppo palata vanhoihin tapoihinsa.

Maasta hiljattain palannut Malesian pääministeri Mahathir Mohamad on sanonut, että vaalien järjestäminen Myanmarissa on vielä joidenkin vuosien päässä. Japanilaiselle Mainichi Shimbun -lehdelle antamassaan haastattelussa Mahathir sanoi, ettei vaaleja pidetä "tänä tai ensi vuonna, mutta ne tulisi järjestää muutaman vuoden sisällä". Myanmarin oppositio sai murskavoiton vaaleissa vuonna 1990. Sotilaat kuitenkin peruuttivat vaalien tulokset ja jatkoivat vallassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.