EU haluaisi yhtenäistää ydinvoimaloiden turvajärjestelyt

Suomessa ydinvoimaloiden turvallisuus on viranomaisten mukaan huippuluokkaa. Manner-Euroopassa turvaudutaan jo mm. hävittäjäsuojaan.

Ydinvoimaloihin halutaan tiukemmat turvatoimet läpi EU:n

Ilmasta tehty terrori-isku Britanniassa sijaitsevaan Sellafieldin ydinjätteiden jälleenkäsittelylaitokseen aiheuttaisi vakavampia seurauksia kuin 1986 Tshernobylissä Ukrainassa sattunut voimalaonnettomuus. Näin on arvioinut EU:n komissio julkisuuteen vuotaneessa raportissa.

Komissio antoi maanantai-iltana Strasbourgissa julkilausuman europarlamentille lentokuljetusten ja teollisuuslaitosten turvallisuudesta. Täysistunnossa komission selvitys aiheutti ydinvoimaloiden osalta vilkkaan keskustelun, jossa parlamentin jäsenet vaativat tiukkoja yhteisiä turvallisuusmääräyksiä jäsenmaiden ydinvoimaloille.

Voimakkaimmassa kannanotoissa vaadittiin kaikkien ydinvoimaloiden sulkemista.

Komissio kertoi pyrkivänsä parantamaan jäsenmaiden ydinlaitosten turvallisuusmääräyksiä. Valvontatoimia itse laitoksissa tullaan lisäämään ja lennot voimaloiden yli pyritään kieltämään.

Ydinvoimaloiden suunnittelu ja rakentaminen kuuluvat jäsenvaltioiden toimivaltaan.

Ranskassa ohjukset ja hävittäjät

Ranskassa sijaitsevassa La Haguen ydinjätteiden käsittelylaitoksessa on turvatoimet viety äärimmilleen. Laitosta suojaavat hävittäjät ja ohjukset.

Parlamentissa pidettiin erityisen tärkeänä kansainvälisen sopimuksen aikaansaamista myös ydinjätteiden kuljetusta koskevissa määräyksissä. Esimerkiksi Saksasta kuljetetaan ydinjäte käsiteltäväksi juuri Sellafieldin ja La Haugen jälleenkäsittelylaitoksiin.

Komissio aikoo perustaa ydinturvallisuuden ja kemiallisen sekä biologisen turvallisuuden asiantuntijaryhmän, joka on kriisivalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa.

Suomen ydinvoimaloiden turvallisuusriskit kartoitettiin välittömästi 11. syyskuuta tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen, kerrotaan säteilyturvakeskuksesta (STUK). Turvallisuusviranomaiset ja voimayhtiöt nostivat turvallisuusjärjestelyjen tasoa.

-Teimme heti uhka-arvioita poliisin ja muiden viranomaisten kanssa. Totesimme, että Suomessa eivät Yhdysvaltain iskut ole lisänneet turvallisuusriskiä. Suomeen ei kohdistu terroristiuhkaa. Tilanteen todettiin olevan saman kuin ennen iskuja, STUK:n toimistopäällikkö Vesa Ruuska kertoo.

Suomessa meneillään uhkien kartoitus

Ruuska tähdentää, että Suomessakin ollaan asian suhteen varpaillaan ja meillä on varauduttu pahimpaan. Perusturvallisuus on ollut hänen mukaansa koko ajan huomattavan korkealla tasolla ydinvoimaloissamme.

-Säteilyturvakeskus on aloittanut hankkeen, jossa arvioidaan ydinvoimaloiden uhkia, Ruuska kertoo.

Ulkoisista uhista kartoitetaan mm. lentoliikenteen riskit voimaloille niin onnettomuuksissa kuin terrori-iskussa. Kartoitus pyrkii myös selvittämään kuinka kovia ja millaisia rakenteisiin kohdistuvia rasitteita Loviisan ja Olkiluodon voimalat kestävät.

Toimistopäällikkö Esko Ruokola STUK:sta ei heti ensikuulemalta usko komission väitettä, että isku Sellafieldiin aiheuttaisi suurempaa tuhoa kuin Tshernobylin reaktorin sulaminen.

-Haluaisin toki nähdä laskelmat joihin komissio tietonsa perustaa. Ennen sitä suhtaudun kuitenkin varsin epäilevästi arvioon.

-Sellafieldissä on useita säiliöitä, jotka sisältävät paljon radioaktiivista jätettä, mutta siitä huolimatta Tshernobyl-vertaus arveluttaa, Ruokola sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat