EU haluaa lisätä kilpailua telealalla

Vallan taajuuksien jaossa komissio säilyttäisi kuitenkin edelleen jäsenmailla

EU-komissio haluaa vapauttaa telemarkkinoita, jotta Eurooppa pärjäisi kansainvälisessä kilpailussa. Komission esitys uudeksi telepaketiksi rajoittaisi esimerkiksi suurten yhtiöiden mahdollisuutta käyttää asemaansa väärin puhelin- ja internetpalveluiden tarjonnassa. Tätä on pidetty ongelmana erityisesti Keski-Euroopassa.

Poliittisesti tärkeä taajuuksien jako säilyisi edelleen jäsenmaiden päätösvallassa.

EU haluaa kuitenkin, että osa televisiokanavilta digitalisoinnin myötä vapautuvista taajuuksista harmonisoitaisiin eurooppalaiseen käyttöön. Tämä palvelisi esimerkiksi internet- ja mobiilitelevisiota.

- Suomi on tällä saralla edelläkävijä. Tämä edesauttaa uusien innovaatioiden kehittämistä, suomalaiskomissaari Olli Rehn arvioi.

Komissio esittää myös uutta eurooppalaista viestintävirastoa. Pelättyä supervirastoa, joka tekisi kansallisista viestintäministeriöistä toimettomia, komissio ei sen sijaan aja.

Viraston tehtävänä olisi valvoa, että kilpailu todella toimii puhelin- ja internetpalveluissa. Ongelmallisina maina on pidetty esimerkiksi Ranskaa ja Saksaa, joissa vanhat valtionmonopolit France Telecom ja Deutsche Telekom ovat yhä vahvassa asemassa.

Tällaisissa maissa kansalliset valvontaviranomaiset ovat komission mielessä usein liian lähellä suuria yhtiöitä.

Ajatus virastosta on kuitenkin ollut kiistanalainen. Rehn arvioi, että viraston pitäisi olla Suomen kannalta ongelmaton.

Esitys lähtee nyt jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsittelyyn. Päätöksenteko vienee toista vuotta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat