Mainos

EU haluaa lisää tuulivoimaa - Suomi kaukana tavoitteista

EU tavoittelee tuulivoiman käytön huomattavaa lisäystä. Vuoteen 2010 mennessä vajaat 10 prosenttia Euroopan sähköstä aiotaan tuottaa tuulivoimalla. Suomi on kaukana EU:n tavoitteista tuulivoiman lisäämiseksi.

Tanska on maailman johtava tuulivoimamaa. 5600:n tuuliturbiinin voimalla tuotetaan lähes viidesosa maan sähköstä. Euroopan komissio toivoo, että Tanskan esimerkki innostaisi muitakin.

- Vuoteen 2010 mennessä haluamme tuottaa 12 prosenttia energiasta uusiutuvilla energianlähteillä. Se tarkoittaa yli 20 prosenttia sähkönkulutuksesta, ilmoittaa EU:n komission ympäristöosaston päällikkö Artur Runge.

Näissä tavoitteissa tuulivoiman osuus on suuri: sillä halutaan tuottaa noin 9 prosenttia Euroopan sähköstä. Tämä tarkoittaisi tuulivoiman määrän nelinkertaistamista nykyisestä.

Meillä Suomessa ollaan kaukana niin EU:n kuin Suomen omistakin tavoitteista: Tällä hetkellä tuulivoiman osuus Suomen sähkönkulutuksesta on 0,1 prosenttia. Tavoitteena on ollut kymmenkertaistaa määrä noin yhteen prosenttiin. Tähän lukuun ei päästä ainakaan vuoteen 2010 mennessä.

- Tässä on kyse yksinkertaisesti rahasta. Tuulivoima edellyttää edelleen suhteellisen tuntuvasti tukea, jotta se olisi kannattavaa, toteaa teollisuusneuvos Sirkka Vilkamo kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosastolta.

Tällä hetkellä valtion tuki tuulivoimahankkeille on 40 prosenttia. Tuulivoimaloita Suomessa on 92. Parhaillaan uusittavassa hallituksen ilmastostrategiassa joudutaankin ottamaan kantaa siihen, lisätäänkö tuulivoiman tukea, jotta rakentaminen vilkastuisi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.