Mainos

EU haluaa kriminalisoida rikosjengin jäsenyyden ja lahjonnan

Rikollisjärjestöihin kuuluminen halutaan kriminalisoida kaikissa EU-maissa. EU:ssa valmistellaan asiasta yhteisiä toimia, joista hallitus kirjelmöi eduskunnalle tänään.

Kaavailujen mukaan jokainen EU:n jäsenmaa säätäisi rikollisjärjestön toimintaan osallistumisen rangaistavaksi toiminnaksi. Rangaistavaksi tulisi erityisesti rikollisjärjestön harjoittaman laittoman huumekaupan, ihmiskaupan ja terrorismin edistäminen ja tukeminen. Rikoksen minimirangaistuksen olisi oltava vähintään kolme vuotta vankeutta. Rikosten pitäisi olla rangaistavia riippumatta siitä, minkä jäsenvaltion alueella järjestö sijaitsee tai toimii.

Asiaa valmistellaan nyt virkamiestasolla, ja siitä on tarkoitus päättää EU:n oikeusministerien kokouksessa joulukuussa. Suomessakin on vireillä laki rikollisjengiin kuulumisen kriminalisoinnista, mutta jatkovalmistelu odottaa selvyyttä EU:n yhteisen toiminnan muodosta.

Suomi on suhtautunut puheenjohtajamaa Luxemburgin tekemään ehdotukseen myönteisesti. Asiaa selvittänyt oikeusministeriö toivoo kuitenkin tarkennusta rikosten määrittelyyn, rikollisjärjestön toimintaan osallistumiseen ja oikeushenkilön rangaistusvastuuseen.

Myös lahjonta halutaan kriminalisoida koko EU:ssa

Kaikkien EU-maiden halutaan kriminalisoivan lahjonta yksityisellä sektorilla. EU:n oikeusministereiden on määrä päättää yhteisistä toimista, joilla lainsäädäntöä tehdään kaikissa maissa samankaltaiseksi.

Asian käsittely on vielä kesken, mutta hallitus tiedotti siitä eduskunnalle tänään. Suomessa EU-maiden yhteinen toiminta lahjontaa vastaan ei edellyttäisi muutoksia lainsäädännössä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.