Mainos

EU haluaa kieltää tonnikalakaupan

Euroopan komissio haluaa kieltää kansainvälisen tonnikalakaupan. Komissio ehdottaa, että EU ajaisi kansainvälisen tonnikalakaupan kieltämistä tulevan vuoden sisällä.

EU:n mukaan pääosin kansainvälisestä kaupasta johtuva sinievätonnikalan liikakalastus heikentää lajin kantaa huomattavasti. Ehdotuksesta keskustellaan seuraavaksi jäsenmaiden kanssa.

"Tonnikala lisättävä uhanalaisten lajien listalle"

Komissio katsoo viimeisimpien tieteellisten tietojen perusteella, että tonnikala olisi lisättävä uhanalaisten villieläin- ja kasvilajien kansainvälistä kauppaa koskevan CITES-yleissopimuksen liitteeseen I. Liitteeseen on kerätty lajit, joita uhkaa kuoleminen sukupuuttoon. Tonnikalan sisällyttäminen liitteeseen tarkoittaisi sen kansainvälisen kaupan kieltämistä.

- Koska on olemassa suuri riski, että tonnikalakanta katoaa pian kokonaan, emme voi muuta kuin toimia välittömästi ja ehdottaa kansainvälisen kaupan kieltämistä, toteaa ympäristökomissaari Janez Potočnik.

Komissio ei kuitenkaan ole kieltämässä kansainvälistä kauppaa välittömästi. Se ehdottaa, että Dohassa maaliskuussa CITES-kokouksessa sovittaisiin, että voimaantulosta päätetään vuoden kuluessa.

"Kalastuselinkeinon tulevaisuus varmistetaan"

Jos kielto tulee voimaan, komissio varmistaa, että pienimuotoista kalastusta harjoittavat kalastusyritykset voivat toimittaa tonnikalaa EU:n markkinoille EU-maiden kotivesiltä saaduista saaliista.

Meri- ja kalastusasioista vastaavan komissaarin Maria Damanakin mukaan komission tavoitteena on varmistaa kalastuselinkeinon tulevaisuus.

- Tämänpäiväisen ehdotuksen mukaan pienimuotoista kalastusta harjoittavat alukset saisivat edelleen toimittaa tonnikalaa EU:n markkinoille, meri- ja kalastusasioista vastaavan komissaari sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.