EU haluaa avata gsm-verkon uudemmille teknologioille

Euroopan komission mukaan nykyiset säännösesteet on poistettava uuden teknologian tieltä. Lakiuudistus voisi tulla voimaan jo tänä vuonna.

Euroopan komissio haluaa avata gsm-verkon myös uudemmille teknologioille. Pääsy gsm-verkkoon antaisi eurooppalaisille teleoperaattoreille helpomman ja halvemman tavan tarjota langatonta tekniikkaa, kuten 3G-palveluita.

Nykyisen lain mukaan 900-1800 megahertsin taajuudet on varattu ainoastaan gsm-matkapuhelinpalveluille. Komissio pitää lakia kuitenkin vanhentuneena.

EU:n tietoyhteiskunta- ja media-asioista vastaava komissaari Viviane Reding sanoi, että säännösesteet on poistettava telekommunikaation leviämisen tieltä. Redingin tiedottajan mukaan lakiuudistuksen toivotaan tulevan voimaan mahdollisimman pian, mahdollisesti jo tämän vuoden lopussa. Ehdotus vaatii kuitenkin vielä jäsenmaiden hallitusten ja lainsäätäjien hyväksynnän.

Matkapuhelinteollisuuden mukaan 900 megahertsin 3G-verkko kattaisi jopa 40 prosenttia suuremman alueen kuin nykyinen verkko. Matkapuhelinalan kansainvälinen edunvalvontajärjestö GSMA arvioi, että vuoteen 2012 mennessä jopa 300 miljoonaa uutta ihmistä Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa pääsisi osalliseksi langattomista laajakaistapalveluista, jos operaattorit saisivat käyttää gsm-palveluille varattua verkkoa. Järjestön mukaan matalampi taajuus mahdollistaisi verkkojen rakentamisen nykyistä halvemmalla.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat