Mainos

EU hakee kilpailukykyä Barcelonassa

EU-maiden johtajat yrittävät vauhdittaa unionin talousuudistuksia tänään alkavassa huippukokouksessa Barcelonassa.

Barcelonassa Espanjassa alkaa tänään EU-maiden päämiesten ja -naisten huippukokous.

Yksi huippukokouksen avainkysymyksistä on EU:n energiamarkkinoiden vapauttaminen. Kuudessa jäsenmaassa tänä vuonna pidettävien vaalien vuoksi Barcelonasta odotetaan kuitenkin kovin vähän konkreettisia tuloksia.

- Kyse on istunnosta, jossa otetaan vastaan selvityksiä ja harjoitetaan maltillista itsekehua. Näin skeptisesti kerrotaan EU:n ylimmän ulkopoliitikon Javier Solanan arvioineen tänään Barcelonassa alkavaa huippukokousta.

Arvio pitänee harvinaisen hyvin paikkansa. Useimpien EU-maiden johtajat käyttävät tänään ja huomenna saamansa julkisuuden ennen muuta profiloidakseen itseään kotimaan vaalikamppailussa.

Sähkö- ja yleensäkin energiamarkkinoiden vapauttaminen on yksi huippukokouksen keskeisistä tavoitteista. Tämä hanke kaatunee kuitenkin Ranskaan, jota täällä edustavat presidentinvaalikamppailua jo keskenään käyvät pääministeri Lionel Jospin ja presidentti Jacques Chirac.

Ranska haluaa jatkossakin pitää yksityistalouksien ja pk-yritysten sähköhuollon valtion hallinnassa. Pariisin hallituksen näkemyksiä myötäilevä kompromissi myytäneen huomisissa loppulausumissa suurena edistysaskeleena.

Muitakaan EU:n talouskasvua kiihdyttäviä ratkaisuja ei ole luvassa. Erityisesti suurilla jäsenmailla on liian paljon omia varauksia, joihin yhteiset linjaukset kaatuvat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.