Mainos

EU: Guantanamon vankila suljettava

Euroopan unioni vaatii Guantanamon vankileiriä suljettavaksi. Kolmen vangin itsemurha on nostattanut vastalauseiden myrskyn maailmalla.

- Guantanamo on suljettava. Nyt on oikea hetki korostaa tätä kantaa, sanoi EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner Luxemburgissa.

Kaksi saudiarabialaista ja yksi jemeniläinen vanki hirttäytyivät selleissään lauantaina. He jättivät jälkeensä arabiankieliset itsemurhaviestit. Kyseessä olivat ensimmäiset kuolemantapaukset Guantanamossa sen avaamisen jälkeen 2002.

Tapaus on nostattanut vastalauseiden myrskyn ympäri maailmaa. Nyt myös Saudi-Arabia vaatii leirillä vankina olevien kansalaistensa toimittamista kotimaahansa.

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn ihmettelee Yhdysvaltain asennetta itsemurhiin. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Colleen Graffy on kuvannut itsemurhaa "pr-tempuksi", jolla jihadistit halusivat herättää huomiota.

- Amerikkalaisten ajattelun on muututtava, Asselborn sanoo.

Punaisen ristin kansainvälinen komitea ICRC aikoo lähettävää tarkkailijaryhmän Guantanamoon myöhemmin tällä viikolla. ICRC on aiemminkin lähettänyt ryhmän leirille erityisten välikohtausten jälkeen.

Yhdysvallat puolustuskannalla

Presidentti George W. Bush sanoo olevansa huolestunut Guantanamon tilanteesta. Bush haluaisi sulkea leirin ja viedä vangit amerikkalaisen tuomioistuimen eteen.

Bush heittää pallon Yhdysvaltain korkeimmalle oikeudelle, jolta hän penää päätöstä asiasta. Guantanamossa on edelleen yli 450 vankia, joista suuri osa on ollut saarella eristyksessä neljä ja puoli vuotta ilman syytteiden nostoa.

Kahden saudivangin asianajaja sanoi Al Arabiya -satelliittikanavalla, että amerikkalaiset ovat vastuussa itsemurhista. Hänen mukaansa ne kertovat omaa kieltään leirin oloista.

- Tragedioiden taustalla on Bushin hallinnon täydellinen haluttomuus jakaa järkevällä tavalla oikeutta, Center for Constitutional Rights -ihmisoikeusjärjestön johtaja Bill Goodman sanoo New York Times -lehdessä.

Lehden haastattelema asianajaja, joka edustaa leirillä olevaa, itsemurhaa aiemmin yrittänyttä vankia, säestää häntä. Asianajajan mukaan vangeille paukutetaan, etteivät he pääse Guantanamosta pois.

Guantanamon komentaja Harry Harris on kiistänyt väitteet siitä, ettei Guantanamon vangeilla olisi oikeuksia. Hänen mukaansa itsemurhan tehneet ovat asialleen vihkiytyneitä taistelijoita, jotka ovat valmiita uhraamaan henkensä aatteen puolesta.

Apulaisulkoministeri Graffyn mukaan miehillä oli mahdollisuus protestoida olojaan eri keinoin: he saivat esimerkiksi hankkia asianajajan ja olla postitse yhteydessä perheisiinsä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.