Mainos

EU, €U ja puuttuva U

Euroopan unioni vastaanotti eilen Oslossa juhlavin menoin Nobelin rauhanpalkinnon. Unioni on palkintonsa ansainnut - toisen maailmansodan jälkeen alkanut rauhanprojekti on ollut kiistaton menestys.

Palataanpa vielä hetkeksi eilisen juhlapuheisiin. Olen poiminut ja kääntänyt parhaita paloja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyn ja Norjan Nobel-komitean puheenjohtajan Thorbjörn Jaglandin puheista.

Mutta hups, suokaa anteeksi, puheiden avainsanasta on unohtunut u-kirjain.

Jagland:  "Teidän Majesteettinne, Teidän Kuninkaalliset korkeutenne, valtionpäämiehet, hallitusten päämiehet, naiset ja herrat, kunnioitetut EU-vaikuttajat,

Hetkenä, jolloin Eurooppa on keskellä suuria vaikeuksia, Norjan Nobel-komitea on halunnut palauttaa mieliin, mitä Euroopan unioni merkitsee rahalle Euroopassa."

"On kerrassaan fantastista, mitä tämä manner on saanut aikaiseksi muuttuessaan sodan mantereesta rahan mantereeksi. Tässä prosessissa Euroopan unionin saavutukset ovat mitä huomattavimmat. Siksi se ansaitsee Nobelin rahapalkinnon.

Van Rompuy: "Haluan täällä Oslossa osoittaa kunnioitustani kaikille eurooppalaisille, jotka unelmoivat rahan mantereesta ja kaikille niille, jotka päivä toisensa jälkeen tekevät tästä unelmasta totta. Tämä palkinto kuuluu heille."

"Raha olisi toki voinut tulla Eurooppaan ilman unioniakin. Ehkä. Emme koskaan saa tietää. Mutta se ei olisi ikinä voinut olla laadultaan samanlaista."

"Raha on nyt itsestäänselvyys. Sodasta on tullut käsittämätöntä. Käsittämätön ei kuitenkaan tarkoita mahdotonta. Siksi me olemme kokoontuneet tänne tänään. Euroopan täytyy pitää lupauksensa rahasta."

"Siis, siellä missä oli sota, on nyt raha. Mutta eräs toinen historiallinen tehtävä on edessämme: pitää raha siellä missä raha on. Historia ei lopultakaan ole romaani, jonka voimme sulkea onnellisen lopun jälkeen: olemme yhä täysin vastuussa siitä, mitä on tulossa."

"Raha ei voi tukeutua vain ihmisen hyvään tahtoon. Se pitää ankkuroida lainsäädäntöön, yleiseen etuun ja syvempään tuntemukseen kohtalonyhteydestä."

"Minun viestini tänään on: voitte luottaa ponnisteluihimme taistelussa pysyvän rahan, vapauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta Euroopassa ja maailmassa."

Jagland ja Van Rompuy lausuivat painavia sanoja. Taistelu yhteisen rahan puolesta jatkuu jo tällä viikolla EU-huippukokouksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.