Mainos

EU: EU-hakijamaiden ei tule allekirjoittaa USA:n syytesuojasopimuksia

Euroopan unioni kehottaa EU-hakijamaita pidättäytymään allekirjoittamasta Yhdysvaltain ajamia kahdenvälisiä erillissopimuksia, joilla estettäisiin sopijamaiden sotilaiden luovuttaminen Kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen.

Yhdysvallat on pyrkinyt neuvottelemaan erillissopimuksia maiden kanssa, sillä se sanoo pelkäävänsä, että ICC syyttäisi amerikkalaisia rauhanturvaajia poliittisin perustein.

Tähän mennessä sopimuksen Yhdysvaltain kanssa on kirjoittanut kaksi maata, Romania ja Israel.

EU:n mukaan hakijamaiden tulisi odottaa, kunnes unioni muodostaa yhteisen kannan asiassa. EU on suhtautunut Yhdysvaltojen ajamiin sopimuksiin kielteisesti, sillä se katsoo niiden heikentävän ICC:n toimintamahdollisuuksia, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Yhdysvallat on syyttänyt EU:ta hakijamaiden painostamisesta ja sotkeutumisesta itsenäisten valtioiden ulkopolitiikkaan. EU:n mukaan asiaan ei liity painostamista, ainakaan unionin puolelta.

Yhdysvaltoja sen sijaan on syytetty muiden maiden painostamisesta, sillä Washington on todennut, että se saattaa katkaista Yhdysvaltain sotilaallisen avun maihin, jotka kieltäytyvät allekirjoittamasta kahdenvälisiä erillissopimuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.