Mainos

EU etsii keinoja rajoittaa laitonta maahanmuuttoa

EU haluaa hillitä laitonta maahanmuuttoa alueelleen. Jäsenmaat neuvottelevat yhteisistä keinoista juhannuksena Sevillan huippukokouksessa.

EU:ssa etsitään nyt keinoja, kuinka hillitä laitonta maahanmuuttoa.

Euroopan unioni yrittää sopia käytännön toimista, joilla rajoitetaan laitonta maahanmuuttoa unionin aluelle. Asia on esillä juhannuksena Espanjassa järjestettävässä EU:n huippukokouksessa. EU:n puheenjohtajamaana toimivan Espanjan pääministeri José María Aznar kävi Helsingissä keskustelemassa kokouksen aiheista Suomen presidentin ja pääministerin kanssa.

-Meidän on vietävä eteenpäin yhteistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa. Eritoten on tehtävä päätöksiä laittoman maahanmuuton suhteen, totesi Aznar.

Pääministeri Aznar nosti asian esiin EU:ssa jo vuosia sitten. Suomen puheenjohtajuuskaudella sovittiin yhteistyöstä, mutta käytännön toimet ovat antaneet odottaa itseään. Odotellessa ääroikeisto on käyttänyt maahanmuuttokysymystä vaaliasena ja kerännyt suuria äänisaaliita monen maan parlamenttivaaleissa.

- Olemme nähneet että näistä asioista pitää päästä yhteisiin linjoihin ja että näistä voi tulla ongelmia kuten nyt sitten on käynyt. Tämä ei siis ole reaktio näihin Euroopan vaaleihin, vaan yksinkertaisesti EU:n koneisto jauhaa niin hitaasti, että nyt vasta saamme sitten sellaisia päätöksiä, että yhteistä politiikkaa voidaan lähteä toteuttamaan, summasi puolestaan pääministeri Paavo Lipponen.

Juhannuksen huippukokouksessa Sevillassa on määrä sopia muun muassa entistä tiiviimmästä yhteistyöstä rajavalvonnassa. Nimenomaan jäsenmaiden yhteistyö on Suomen ja Espanjan mieleen, sillä kumpikaan ei kannata komission ehdotusta yhteisen rajavalvontaviranomaisen luomisesta.

Tällä hetkellä EU:n alueella arvioidaan elävän yli kolme miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa. Lisäksi EU:n rajoilta käännytetään ainakin miljoona laitonta maahanpyrkijää joka vuosi. Merkittävä osa EU:hun laittomasti saapuvista ihmisistä on kotoisin maista, joita EU tukee taloudellisesti. Espanja vaatii nyt, että avustuksia leikataan elleivät maat pysty pysäyttämään lähtijöitä.

- EU haluaa tehdä yhteistyötä ulkopuolisten maiden kanssa ja antaa niille jatkossakin apua, jotta nämä maat voivat kontrolloida rajojaan ja estää laitonta maahanmuuttoa EU:hun. Tietenkin EU haluaa, että nämä maat täyttävät velvollisuutensa, totesi Aznar.

Suomi kannattaa rangaistusten sijaan entistä parempaa yhteistyötä niiden maiden kanssa, joista ihmiset haluavat lähteä. Jos oloja pystytään kehittämään näissä maissa, entistä harvempi pyrkii luvatta EU:hun.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.06.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.