Mainos

EU etenee Ranskan vastaisissa oikeustoimissa

EU:n komissio otti tänään uuden askeleen Ranskan vastaisissa oikeustoimissa, jotka aloitettiin Ranskan kieltäydyttyä purkamasta brittiläisen naudanlihan tuontikieltoa.

Oikeusjutun toista vaihetta koskevat paperit lähtivät komissiolta Ranskan hallitukselle, jolla on vain viisi päivää aikaa antaa vastauksensa. Ellei Ranska pysty antamaan hyväksyttävää vastausta toiminnastaan, asia etenee seuraavaksi EY:n tuomioistuimeen, jossa käsittely venynee yli vuoden. Jos EY:n tuomioistuin toteaa Ranskan toimineen lainvastaisesti, seurauksena on sakkorangaistus.

EU päätti elokuun alussa poistaa brittilihalta tuontikiellon, joka asetettiin vuonna 1996 hullun lehmän taudin nostattaman kohun seurauksena. Vastahankaisuuttaan tuontikiellon purkamisessa Ranska perustelee sillä, että riittävää varmuutta brittilihan turvallisuudesta ei ole olemassa. EU:n tiedemiesten mukaan brittilihasta ei pitäisi enää koitua vaaraa.

Lihakiista on ehtinyt kiristää brittien ja ranskalaisten välit, mikä näkyi tänään Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Kun Ranskan presidentti Jacques Chirac piti uuden parlamenttirakennuksen vihkimispuheen, brittiläiset europarlamentaarikot marssivat mielenosoituksellisesti ulos istuntosalista.

Ranskan lisäksi myöskään Saksa ei ole päästänyt brittilihaa pannasta, mutta Saksan hallitus ei ole asettunut suoraan vastustamaan tuontikiellon purkamista.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.