Mainos

EU esittää Palestiinan valtiota vuodeksi 2005

EU esittää itsenäisen Palestiinan valtion perustamista vuonna 2005. Asia varmistui, kun jäsenmaiden ulkoministerit hyväksyivät tänään puheenjohtaja Tanskan Lähi-idän rauhansuunnitelman.

Ehdotuksen ydin on vaiheittainen itsenäisen palestiinalaisvaltion perustaminen. Se muodostettaisiin väliaikaisesti vuonna 2003 tammikuun vaalien jälkeen.

-Väliaikaisen valtion pitäisi olla kykenevä neuvottelemaan Israelin kanssa, Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller sanoi. Edellytyksenä on myös Israelin vetäytyminen valloittamiltaan palestiinalaisalueilta. Palestiinan valtion rajat määritettäisiin ainakin väliaikaisesti elokuuhun 2005 mennessä.

Möller esittelee ehdotusta Lähi-idässä ensi viikolla, kun hän tapaa mm. palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin ja Israelin pääministerin Ariel Sharonin. -Tavoitteena on rauhallinen alue, jossa voidaan neuvotella ja sopia asioista, Möller sanoi Helsingörissä.

Suunnitelma kvartetin kokoukseen

Suunnitelmaa puidaan 16. syyskuuta ns. kvartetin kokouksessa New Yorkissa. Nelikon muodostavat EU, YK, Yhdysvallat ja Venäjä. Sen tarkoituksena on edistää Lähi-idän konfliktin ratkaisua.

-Kvartetin kautta voimme esittää enemmän kuin mitä yksi osapuoli pystyisi tekemään, Möller totesi.

Kolmiosaisen suunnitelman edellytyksenä ovat myös mm. palestiinalaishallinnon uudistukset. Tähän sisältyy mm. oma perustuslaki ja oikeuslaitos.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Tanskan esitys sai pitkässä keskustelussa taakseen kaikkien maiden tuen. Jäsenmaat esittivät tosin joitakin huomautuksia ja muutoksia suunnitelmaan. Suunnitelman mukaan humaanisen avun on päästävä perille, ja Israelin on vapautettava palestiinalaishallinnolle tarkoitetut varat, ministeri Möller kertoi. EU aikoo esittää myös rahoittajakonferenssia palestiinalaisalueen tukemiseksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.