Mainos

EU ei vieläkään vakuuta suomalaisia

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät koe EU-asioita edelleenkään läheisiksi, vaikka Suomi on ollut EU:n jäsen pian 15 vuotta.

STTK:n TNS Gallupilla huhtikuussa teettämän Eurooppa menestyy -tutkimuksen mukaan suomalaisista 55 prosenttia arvioi, että EU ei ole vaikuttanut mitenkään eläkeläisten asioihin. 42 prosenttia vastaajista arvioi puolestaan, että EU ei ole vaikuttanut palkansaajien asioihin ja 41 prosenttia uskoo, ettei unioni ole vaikuttanut myöskään opiskelijoiden asioihin. Jopa 57 prosenttia kokee EU-vaikutukset maatalousyrittäjiin haitallisina.

Unioni koetaan selvästi myös jäsentymättömänä, mistä kielii epätietoisten vastaajien suuri määrä.

Euroon uskotaan, omiin vaikutuskeinoihin ei

Suomalaisilla on tutkimuksen mukaan myös laimea usko siihen, että Suomi kykenee vaikuttamaan EU:ta koskeviin asioihin. Sen sijaan 43 prosenttia vastaajista uskoi, että Suomen EU-komissaarilla on melko paljon vaikutusvaltaa. Seuraavaksi eniten valtaa on maan hallituksella (34 %) ja suomalaisilla euroedustajilla (31 %). Sekä palkansaajajärjestöjen että työnantajajärjestöjen valta EU-asioissa koetaan vähäiseksi.

Enemmistö suomalaisista uskoo, että 10–20 vuoden kuluttua kaikissa EU-maissa on käytössä yhteinen raha, euro. Tätä pitää ainakin melko todennäköisenä 68 prosenttia vastaajista. Yhteinen puolustus ja armeija puolestaan jakavat kannat: 38 prosenttia pitää todennäköisenä ja 46 taas ei.

Yhteiseen minimipalkkaan, EU-tasoisiin työehtosopimuksiin ja jäsenmaiden yhtenäiseen sosiaali- ja terveyspolitiikkaan ei kyselyyn vastanneiden keskuudessa uskota. Mäenpään mielestä selitys löytyy elintason suuresta vaihtelusta EU-maissa. Esimerkiksi yhteinen minimipalkka EU:n alueella ei ole vastaajien mielestä realismia.

Suomen eroon EU:sta vastaajat eivät usko käytännössä ollenkaan.

Tutkimus on osa STTK:n Eurooppa menestyy -eurovaalikampanjaa, joka käynnistyi tänään Helsingistä. Kyselyyn vastasi liki 1200 ihmistä. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.