Mainos

EU ei selvitä verottoman myynnin vaikutuksia

Suomen pyyntö lisäselvitysten tekemisestä verottoman myynnin lopettamisen vaikutuksista ei toteudu, huolimatta asian saamasta laajasta kannatuksesta. EU:n komissio ei ole aikeissa tehdä selvitystä, ja komissiolla on asiassa päätösvalta. Lisäselvitysten tekeminen ei onnistune edes myöhemmin, kun EUn puheenjohtajamaa vaihtuu.

EU:n liikenneministerien enemmistö kannatti keskiviikkona Luxemburgissa liikenneministeri Matti Auran ehdotusta, jonka mukaan olisi syytä tehdä lisäselvitys verottoman myynnin loppumisen vaikutuksista. EU:n komissio ei kuitenkaan luvannut tehdä tällaista selvitystä, ja komissiolla on asiassa päätösvalta. Suomen ehdotuksen olivat valmiit hyväksymään Irlanti, Britannia, Tanska, Ranska, Saksa, Espanja, Portugali, Ruotsi, Kreikka ja Italia.

-Teimme esityksen, koska haluamme käyttää kaikki mahdollisuudet verovapaan myynnin loppumisen haittavaikutusten selvittämiseksi, liikenneministeri Aura totesi.

Ystävällisin sanakääntein puhunut EU:n liikennekomissaari Neil Kinnock sanoi ymmärtävänsä Suomen huolen, mutta huomautti, että veroton myynti vääristää eri kuljetusmuotojen välistä kilpailua. Kinnock muistutti myös, että EU:n talous- ja valtiovarainministerit ovat aiemmin torjuneet Irlannin samantapaisen ehdotuksen, joka koski Irlantia. Lisäselvityksen tekeminen ei ole todennäköistä, vaikka Kinnock kehotti ottamaan asian uudelleen esille Luxemburgin puheenjohtajakaudella. Vaikka Kinnock itse kannattaisi selvitystä komission muut jäsenet ja varsinkin sisämarkkinakomissaari Mario Monti, jolle asia varsinaisesti kuuluu, vastustavat tällaisia poikkeuksia.

EU:n talousministerineuvosto päätti vuonna 1991 yksimielisesti verottoman myynnin lopettamisesta EU-maiden välisessä lento- ja lauttaliikenteessä vuoden 1999 heinäkuun alusta. Liikenneministeri Aura huomautti äskeisessä kirjeessään EU:n puheenjohtajamaan Hollannin liikenneministerille Anne-Marie Jorritsma-Lebbinkille, että verottoman myynnin poistaminen lisää kuljetuskuluja, vähentää lauttaliikennettä ja vaikuttaa liikennevirtojen jakautumiseen.

Euroopan varustamojen mukaan 50000 työpaikkaa häviää ja monia reittejä on lakkautettava, kun veroton myynti laivoilla lopetetaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.