EU ei päästä Kroatiaa neuvottelupöytään

Sotarikoksista epäillyn kenraalin Ante Gotovinan pakoilu pitkittää jäsenyysneuvottelujen aloittamista.

EU päättää huomenna lopullisesti lykätä Kroatian jäsenyysneuvottelujen aloittamista, koska sotarikoksista epäiltyä kenraali Ante Gotovinaa ei ole luovutettu Haagin sotarikostuomioistuimeen. EU on asettanut jäsenyysneuvottelujen ehdoksi, että Kroatian on toimittava täydessä yhteistyössä Haagin tuomioistuimen kanssa.

Haagin pääsyyttäjä Carla Del Ponte toisti kuitenkin tänään, ettei Kroatia ole tehnyt tarpeeksi Gotovinan saattamiseksi tuomioistuimen eteen.

Jäsenyysneuvottelujen piti alkaa torstaina. Alkuperäistä aikataulua ovat kuitenkin kannattaneet 25 jäsenmaasta vain Itävalta, Slovenia, Slovakia ja Unkari. Jäsenmaiden EU-suurlähettiläät keskustelivat asiasta tänään, virallisen päätöksen neuvottelujen lykkäämisestä tekevät ulkoministerit. Ministerit joutuvat samalla päättämään myös siitä, miten neuvottelujen kanssa jatkossa edetään.

Puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker viestitti jo aiemmin, että jäsenyysneuvottelut voisivat alkaa torstaina vain, jos Gotovina on siihen mennessä luovutettu Haagiin.

Kroatian hallitus vakuutteli kuumeisesti

Kroatian pääministeri Ivo Sanader yritti vielä tänään kääntää EU-maiden mielipiteet matkustamalla viime hetken taivuttelumatkalle Brysseliin. Hän vakuutti jälleen, ettei Gotovina ole Kroatiassa. Hänen mukaansa Kroatia myös toimii täydessä yhteistyössä Haagin kanssa ja jäsenyysneuvottelujen pitäisi alkaa aikataulussaan.

Kroatia on yrittänyt viime päivinä kuumeisesti saada EU:ta joustamaan Gotovinan luovuttamisesta. Maanantaina maa yritti osoittaa yhteistyötään jäädyttämällä Gotovinan varat. Gotovinan uskotaan oleilevan joko Kroatiassa tai Bosnia-Hertsegovinan kroaattialueella. Joka tapauksessa Kroatian ei uskota ponnistelleen kovinkaan tiiviisti hänen kiinnisaamisekseen.

Vasta neuvottelujen siirtymisen todellinen uhka on lisännyt paineita toiminnan lisäämiseksi. Monet EU-maat pitävät tiukasti kiinni Gotovinan luovutuksesta myös siksi, että unionin itse itselleen asettamista ehdoista poikkeaminen voisi antaa väärän signaalin paitsi Kroatialle, myös EU-jäsenyyttä myöhemmin tavoitteleville Serbia-Montenegrolle ja Bosnialle.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 15.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat