Mainos

EU ei myönnä viisumeja Valko-Venäjän edustajille

Euroopan unioni on päättänyt, ettei se myönnä viisumeita Valko-Venäjän presidentille Aleksandr Lukashenkolle eikä maan virkamiehille. Päätös on vastalause sille, että Valko-Venäjä on hankaloittanut länsimaisten diplomaattien toimintaa Minskissä.

Valko-Venäjän ulkoministeriö luonnehti EU-maiden ulkoministerien tekemää päätöstä painostukseksi. Kyseessä on Valko-Venäjän mielestä suhteellisen pieni ongelma, jonka vuoksi Valko-Venäjää painostetaan ennenkokemattomalla tavalla.

EU katsoo, että mm. veden ja puhelinyhteyksien katkaiseminen on vastoin diplomaattisia suhteita säätelevän Wienin sopimuksen säädöksiä. Lisäksi Valko-Venäjä esti diplomaattien pääsyn diplomaattialueelle sillä perusteella, että alueella tehdään korjaustöitä. EU aikoo seurata tilanteen kehittymistä Valko-Venäjällä ja ryhtyä lisätoimiin tarvittaessa.

Puola ilmoitti tänään päästävänsä valkovenäläiset poliitikot edelleen maahan, vaikka EU on julistanut Valko-Venäjän ministerit ja korkeat edustajat maahantulokieltoon. EU edellyttää, että myös EU:hun pyrkivät maat kuten Puola liittyvät kieltoon. Puolan ulkoministeri Bronislaw Geremek totesi maanantaina Puolan radiossa, että Puolan on Valko-Venäjän naapurina otettava huomioon maahantulokiellon kaikki seuraukset, myös Valko-Venäjän puolalaisen vähemmistön kannalta.

Lisäperusteluna maahantulokiellon ulkopuolella pysymiselle Geremek mainitsi maansa tämänhetkisen puheenjohtajuuden Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä, Etyjissä. -Olen avannut Etyjin Minskin-edustuston. Se on tärkeä edustusto, joka edistää ihmisoikeuksia.

Myös Latvia ja Liettua aikovat tiettävästi pysyä Puolan tavoin kiellon ulkopuolella. Bulgaria, Kypros, Tshekki, Viro, Unkari, Romania, Slovakia, Slovenia, Islanti ja Norja ilmoittivat yhteisessä lausunnossaan tukevansa EU:n päätöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.