EU ei innosta suomalaisia

EU:n laajeneminen ei miellytä suomalaisia. Yli puolet ei halua kaikkia pyrkijöitä jäseniksi. Suomalaiset kannattavat EU:ta myös keskiarvoa vähemmän.

EU:n laajentuminen ei tutkimuksen mukaan nauti Suomessa suurta kannatusta. EU:n komission teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet, 51 prosenttia vastanneista ei haluaisi päästää kaikkia pyrkijöitä jäseneksi.

Tänään esitellyn tutkimuksen mukaan vain 23 prosenttia vastanneista katsoo, että kaikkien halukkaiden maiden olisi päästävä unioniin. Neljätoista prosenttia vastanneista katsoi, ettei laajentuminen ole ollenkaan tarpeen. Laajentumista vastustavat useimmiten kristillisdemokraattien, keskustan ja vasemmistoliiton kannattajat. Huolta aiheuttivat uusien jäsenmaiden aiheuttamat kulut unionille ja pelot huumekauden ja järjestätyneen rikollisuuden lisääntymisestä.

Suomalaiset eivät innostuneita EU:sta

Suomalaiset ovat mittauksen mukaan EU:n keskiarvoa vähemmän innostuneita unionista. Erittäin tai melko kiintyneitä unioniin löytyi 19 prosenttia, kun EU:n keskiarvo on 39 prosenttia.

Suomalaiset pitävät enemmän Suomesta ja omasta kotiseudustaan. Suomeen erittäin tai melko kiintyneitä oli 95 prosenttia. EU:hun erittäin kiintyneitä oli vain kaksi prosenttia, 51 prosenttia ei oikein tiennyt mitä ajatella unionista.

Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan asteikolla 1-10 myönteisyyttään EU:ta kohtaan. Keskiarvoksi tuli 5,4. Nuoret, miehet ja kokoomuslaiset olivat myönteisempiä kuin muut. Kokoomuslaiset innostuivat 6,8 edestä, SDP:läiset antoivat 5,9 ja keskustan kannattajat 4,7.

EU:n toimia arvioitaessa parhaan arvosanan sai euron käyttöönotto. Kaikista vastaajista 80 prosenttia katsoi unionin toimineen tehokkaasti siinä. Myös talouskasvun tukemisessa EU:hun luotettiin.

Mittauksen mukaan ihmiset uskovat, että jäsenmaista Saksalla on EU:ssa suurin vaikutusvalta. Ranska pääsi kakkossijalle. Britannia ja Italia tulivat seuraavina, hyvän matkaa jäljessä. Suomella useimmat arvioivat olevan "jonkin verran" vaikutusmahdollisuuksia.

Eurobarometritutkimus tehtiin kaikissa EU-maissa tammi-helmikuussa. Suomessa siihen vastasi 1053 henkeä. Suomen osuuden teki Suomen Gallup.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat