Mainos

EU ei hyväksynyt Keskon Tuko-kauppaa

EU:n komissio päätti tänään, ettei se hyväksy Keskon ja Tukon fuusiota. Päätöstään komissio perusteli sillä, että kauppa on yhteismarkkinoille soveltumaton eikä sitä sen vuoksi voi hyväksyä EU:n fuusiokontrolliasetuksen nojalla.

Komissio ei hyväksy myöskään Keskon aiemmin ehdottamia muutoksia yrityskauppaan. Muutosten jälkeenkin Keskolla olisi ollut lähes 50 prosentin markkinaosuus päivittäistavarakaupassa. Komissio ei tänään tehnyt päätöstä siitä, mihin toimiin Keskon on nyt ryhdyttävä. Komission on kuitenkin tarkoitus päättää lähipäivinä toimenpiteistä, jotka ovat välttämättömiä tehokkaan kilpailun palauttamiseksi.

Kesällä aloitetun perusteellisen tutkimuksen tulokset ovat komission mielestä täysin selvät: yrityskauppa luo sellaisen määräävän markkina-aseman, että tehokas kilpailu päivittäistavaroiden vähittäiskaupassa ja tukkukaupassa estyy.

Vaikka Kesko ja Tuko molemmat toimivat pääasiassa kotimaan markkinoilla, on kaupalla vaikutuksia myös ulkomaisiin yrityksiin. Se vaikuttaa myös päivittäistavaroiden tuontiin ja estää mahdollisten kilpailijoiden pääsyä Suomen markkinoille, todettiin komissiosta.

Kinnunen toivoo kotimaista ostajaa

Kesko on alkanut kaupitella osia Tukosta ja se pääjohtaja Eero Kinnusen mukaan jatkuu. Kiinnostuneita ostajia löytyy hänen mukaansa kotimaasta ja ulkomailta. Hän kuitenkin toivoo, että ostaja löytyisi Suomesta.
-Ulkomaiseen ostajaan liittyy aina riski, että se tuo tavarat tullessaan, Kinnunen huomauttaa.

Ennakkotiedoista poiketen EU ei vaatinut Keskoa myymään koko Tukoa puolen vuoden aikana. Kesko pyrkii tällä haavaa myymään sen verran Tukosta, että Keskolle ei jää määräävää markkina-asemaa vähittäiskauppaan.

Kinnunen ei ainakaan myönnä, että Tuko-järjestelyistä koituisi Keskolle isot tappiot. Markoista hän ei halua puhua, koska ne kuuluvat liikesalaisuuden piiriin. Tukon ostosta Kesko maksoi pari miljardia markkaa. Sitäkään, mikseivät kaupanhierojat varmistaneet hankkeen läpimenoa Brysselistä, Kinnunen ei halua seikkaperäisemmin kommentoida.
-Kaupassa on aina riski. Nyt se valitettavasti toteutui, hän tyytyy sanomaan.

Kinnunen korostaa, ettei hän henkilökohtaisesti koe tehneensä mitään väärää.

"EU-ehdon myötä kauppa olisi jäänyt syntymättä"

Julkisuudessa on paljon ihmetelty, ettei kauppaan liittynyt mitään ehtoja EU-käsittelyn varalta.
-Tuskinpa ehdosta olisi ollut apua. Ehdon takia kauppa ilmeisesti olisi jäänyt syntymättä, Kinnunen sanoo.
Kinnusen mukaan myyjät antoivat kauppaneuvotteluissa ymmärtää, että asia kannattaa pitää salaisena eikä huudella siitä edes EU:n suuntaan. Myyjiä edustivat muun muassa Tukon suurimmat omistajat Merita, Pohjola, OKO.
-En kuitenkaan halua sormella osoitella ketään, hän sanoo.
Kinnunen ei halua jälkiviisastella Tuko-kauppaa. Hän kuitenkin myöntää, että "opittu on". Oppirahoja hän ei pidä liian suurina. Hän haluaa uskoa, että Kesko voi saada Tuko-osien myynnistä omansa pois.

Iltapäivällä Kinnunen ei vielä tiennyt, milloin EU:n komissio antaa erillisen päätöksen toimista, joihin Keskon on ryhdyttävä.
-Se kun tulee, tiedämme mitä polkua kulkea, hän sanoo.

Suunnitelmat Tukon osien myynnistä ovat kuitenkin jo alkaneet. Tukon tai sen osien myynnin jälkeen Suomeen syntyy Kinnusen mukaan kolmas merkittävä ryhmittymä vähittäiskauppaan.
-Kilpailu vain kiristyy. Toivon kuitenkin, ettei tilanne johda aiemman kaltaiseen kilpavarusteluun, jolloin uudet tilat kyllä täyttyvät, mutta vanhat tyhjenevät, hän sanoo.

Tutkimus suomalaisten pyynnöstä

Komissio muistutti, että Kesko-Tuko-kaupan tutkimukset aloitettiin Kilpailuviraston pyynnöstä. Ilman suomalaisviranomaisten pyyntöä komissiolla ei olisi ollut toimivaltaa puuttua siihen, koska yritysten liikevaihdot eivät yltäneet tasolle, joka olisi edellyttänyt komission hyväksyntää. Tällaisessa tapauksessa jokaisella jäsenvaltiolla on kuitenkin oikeus pyytää komissiota tutkimaan tapausta.

Keskoa kuvataan komission päätöksessä keskusjohtoiseksi, vähittäiskauppaa harjoittavaksi organisaatioksi, johon Tuko-kauppiaat kaupan myötä liitetään. Komission laskelmien mukaan Keskon ja Tukon yhteenlaskettu markkinaosuus vähittäiskaupassa on vähintään 55 prosenttia, laskettiinpa se sitten paikallisella, alueellisella tai kansallisella tasolla.

Komissio huomautti myös, että Kesko/Tukolla on huomattava ostovoima päivittäistavaroiden valmistajiin nähden. Komissio on huolestunut myös tilanteesta noutotukkumarkkinoilla. Noutotukkuja käyttävät pienyritykset, jotka eivät pysty käyttämään perinteistä tukkupalvelua. Komission mukaan yrityskauppa johtaa noutotukkumarkkinoilla suurelta osin monopoliasemaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.