Mainos

EU ei aseta Iranille aikarajaa

Tänään päättyneessä Lappeenrannan epävirallisessa ulkoministerikokouksessa etsittiin myös yhteistä Venäjä-linjaa ja puhuttiin kumppanuussopimuksen jatkosta.

Ensimmäiset Italian YK-sotilaat saapuivat tänään Libanoniin. Vaikka Lappeenrannan ulkoministerikokouksessa keskityttiin tänään aivan muihin asioihin, oli Italian ulkoministeri Massimo D'Alema aiheesta tyytyväinen.

Keskusteluja käytiin tänään myös Iranista ja Venäjästä. Venäjän kysymys on ajankohtainen, sillä EU pyrkii avaamaan neuvottelut uudesta kumppanuussopimuksesta vielä tänä syksynä.

- Uskon, että meidän mandaattimme saadaan EU-puolella valmiiksi ennen huippukokousta. Tämän päivän keskustelut varmistivat sen. Neuvottelut saataneen päätökseen ensi vuoden aikanan, ratifiointi vie sitten oman aikansa, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Kumppanuussopimus on laaja-alainen sopimus, joka pitää sisällään myös taloussuhteet. EU-Venäjä-huippukokous järjestetään marraskuussa.

Iranille ei aikarajaa

Euroopan unioni pyrkii edelleen ratkaisemaan Iranin ydinohjelmasta syntyneen kiistan diplomatian keinoin. EU-ministerit haluavat antaa Iran-kiistalle ja unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan neuvottelutaidoille lisää aikaa. Solana tapaa ensi viikon alussa Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin selvittääkseen maan todellista neuvotteluhalukuutta.

- EU ei ole asettanut Iranille takarajaa, Solana totesi EU:n epävirallisen ulkoministerikokouksen päätteeksi Lappeenrannassa.

Aiemmin kokouksen liepeille kiersi huhu, jonka mukaan EU olisi antanut Iranille kaksi viikkoa aikaa selvittää vastaustaan sille tarjottuun kannustinpakettiin.

YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan ja Saksan laatimassa paketissa Iranille tarjotaan mm. taloudellisia etuja, jos se luopuu uraanin rikastamisesta.

- Diplomaattisen painostuksen pitää kasvaa. Mutta korostan, diplomaattisen. Sotilaallista vaihtoehtoa ei ole, Saksan liittokansleri Angela Merkel muistutti.

Iran on pysynyt tiukasti kannassaan ja jatkaa rikastamista, vaikka se on joutunutkin voimakkaan kansainvälisen painostuksen kohteeksi. YK:n turvallisuusneuvoston asettama takaraja uraanin rikastamisen lopettamiseksi päättyi torstaina. Irania saattavat nyt uhata talouspakotteet.

Solanalla EU:n täysi tuki

EU:n ulkoministerit tähdensivät kokouksensa aikana, ettei pakotteiden aika ole vielä. Unioni haluaa ratkaista kiistan diplomatian keinoin.

Puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja korostaa, että Solanalla on ponnisteluissaan EU:n täysi tuki.

Solana kertoi tapaavansa Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin ensi viikon alussa. Tarkkaa päivämäärää tai kokouksen pitopaikkaa ei ole vielä sovittu. Solanan on määrä antaa selonteko neuvottelujensa kulusta unionin ulkoministereille, jotka kokoontuvat seuraavan kerran syyskuun puolivälissä. EU-lähteiden mukaan pakotteista ei tehdä päätöksiä ennen kuin Solana on neuvottelunsa käynyt.

Solana muistutti myös, ettei hän ole asialla yksin. Neuvotteluja Iranin kanssa käyvät myös turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata ja Saksa. Mukana ovat myös Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä.

Yhdysvallat on ajanut kaikista tiukimmin Iranin-vastaisia pakotteita. Venäjä ja Kiina ovat olleet neuvottelujen kannalla.Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on toistuvasti todennut, että pakotteet vain pahentaisivat tilannetta.

Iran-kiistaa on sovittelemassa myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka saapui aiemmin tänäänTeheraniin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.