Mainos

EU ei anna Venäjälle lisää ruoka-apua

Euroopan unioni ei aio antaa Venäjälle lisää elintarvikeapua. EU:n maatalouskomissaarin Franz Fischlerin mukaan sato Venäjällä on huomattavasti parempi kuin edellisenä vuonna eikä maassa ole lähiaikoina syntymässä uhkaavaa ruoan puutetta.

Myös EU:n maatalousminstereiden kokousta Brysselissä johtanut Kalevi Hemilä korosti, että tarvetta avulle ei ole. Hemilän mukaan Venäjän avusta ei olla innostuneita, koska edelliset toimitukset ovat menossa eikä niistä ole tehty minkäänlaista selvitystä.

Viljankorjuuta

Humanitaarista apua tilalle


Venäjän edellinen pääministeri Sergei Stepashin toivoi heinäkuussa jatkoa ruoka-apuohjelmalle. Venäjä on pyytänyt yhdeksän miljoonan tonnin vilja-avustusta. Venäjä on esittänyt, että apu myytäisiin sisämaan markkinoilla ja tulot käytettäisiin maatalouden investointeihin. Komissaari Fischler myöntää, että ruoan puute voi koskettaa sosiaalisesti heikossa asemassa olevia ja syrjäseutujen asukkaita, mutta hänen mielestä lähteen pitäisi olla toinen. -Tätä varten tarvitaan humanitaarista apua, Fischler sanoi.

Edellisestä 1,85 miljoonan tonnin Venäjän avusta EU päätti viime joulukuussa. Paketti sisälsi viljaa, lihaa ja maitojauhetta. Avun taustalla oli kuivuudesta johtunut katovuosi ja devalvaation supistama elintarvikevienti Venäjälle. Monien näkemysten mukaan Venäjä ei olisi tarvinnut lainkaan apua viime talvena, koska viljaa oli edellisiltä vuosilta varastoissa. Maassa on lisäksi pientiloja, joiden tuotanto ei näy tilastoissa. Lisäksi Venäjä vei viljaa ulkomaille samaan aikaan kun apua toimitettiin, vaikka Venäjän hallitus oli määrännyt vientikiellon.

Edellisen avun toimitus Venäjälle aloitettiin vasta maaliskuussa. Venäjä vaati mm. tullimaksuja rajan ylittäneistä avustuskuljetuksista. Lisäksi lihatarkastusten ja laatuvaatimusten osalta oli näkemyseroja. Erimielisyyksien takia aputoimitukset pysähtyivät kuukaudeksi. Elokuun loppuun mennessä sopimuksen mukaisista eristä noin puolet oli saatu perille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.