EU ei aio viedä apua väkisin Myanmariin

Euroopan unioni ei aio toistaiseksi viedä humanitääristä apua väkisin Myanmarin myrskyuhreille. Jäsenmaat keskustelivat tänään uhrien auttamisesta ja sotilasjuntan yhteistyöhaluttomuudesta ylimääräisessä kokouksessa.

- Tässä tilanteessa ei ole mahdollista kiertää hallitusta. Se ei tule onnistumaan, Suomen EU-suurlähettiläs Eikka Kosonen sanoi tapaamisen jälkeen.

Etenkin Ranska on avoimesti väläyttänyt avun toimittamista vaikka väkisin, jos Burma ei myönnä viisumeja kansainvälisille avustustyöntekijöille. Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana antoi tänään ymmärtää, ettei niin sanotun pakkoavun mahdollisuutta voi sulkea pois.

Suomen ja monien muiden maiden mielestä tällaisessa olisi kuitenkin nykytilanteessa se riski, että yritys vaarantaisi niiden harvojenkin avustusjärjestöjen toiminnan, jotka ovat maahan päässeet.

- Paranisiko uhrien tilanne sillä, että sinne mentäisiin väkivalloin niin, että juntta vastustaa? Vaarana olisi, että sinne ei sitten pääsisi enää kukaan, Kosonen arvioi.

Komissaari sai viisumin Myanmariin

EU-maat ovat valmiita toimittamaan Myanmariin miljoonien arvosta lisäapua, jos sen perillemenosta saataisiin takeita. Kehitysasioista vastaavan komissaarin Louis Michelin on määrä matkustaa lähipäivinä alueelle selvittämään tilannetta. Myanmarin sotilasjuntan kerrottiin illalla myöntäneen Michelille viisumin.

Sotilasjuntta on tähän asti halunnut pitää avustustoiminnan omissa käsissään, ja sitä on syytetty myös avun väärinkäytöstä.

Uutistoimisto AP:n haastattelemien ihmisten mukaan sotilasjuntta olisi hamstrannut itselleen muun muassa hyvälaatuisia energiakeksejä, joita YK on toimittanut maahan. Niiden sijasta uhreille olisi toimitettu huonompilaatuisia keksejä.

YK:n mukaan uhrien luo olisi nopeasti avattava suora ilmasilta tai meriväylä. Muutoin myrskyn ja tulvien jälkiseuraukset uhkaavat paisua uudeksi katastrofiksi.

Eloonjääneiden myrskyuhrien selviytymistä vaikeuttavat parhaillaan uudet rankkasateet. Sotilasjuntan virallisten lukujen mukaan noin 34 000 ihmistä olisi kuollut myrskyssä, mutta todellisen luvun on arvioitu olevan jopa monta kertaa korkeampi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat