Mainos

EU ehdottaa radikaalia maataloustuen leikkausta

EU on ehdottanut radikaalia maataloustuen leikkaamista Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelukierroksella. Ehdotuksen arvellaan olevan mieliksi kehitysmaille sekä Yhdysvalloille, Australialle ja Kanadalle.

EU ehdottaa radikaalia maataloustuen leikkaamista Maailman kauppajärjestön WTO:n meneillään olevalla neuvottelukierroksella, joka päättyy ensi vuoden maaliskuussa.

Ehdotuksen arvellaan olevan mieliksi kehitysmaille, samoin EU:n maatalouden tukipolitiikkaa jo pitkään arvostelleille Yhdysvalloille, Australialle ja Kanadalle.

Komission esitys annettiin maanantaina EU:n maatalousministereille Brysselissä. Mm. vientitukia alennettaisiin 45 prosenttia ja kotimaista tuotantotukea 55 prosenttia, jotta maatalous avautuisi vapaalle hintakilpailulle.

Komission tavoitteena on avata kilpailu maataloudessa 6-10 vuoden kuluessa.

Kehitysmaat ovat pitkään arvostelleet EU:n protektionistista maatalouspolitiikkaa. Ne ovat vaatineet, että kehitysmaat voisivat tuoda tuotteitaan EU-maihin ilman mitään lisäkustannuksia tai kiintiömaksuja.

Maatalous- ja kalastuskomissaari Franz Fischlerin mukaan kehitysmaat eivät halua hyväntahtoista retoriikkaa vaan tekoja teollistuneilta mailta. Senkin vuoksi komission aloite WTO:lle tehtiin.

Suomen maatalousministeri Jari Koskinen (kok.) sanoi, että Suomella ei ole vielä virallista kantaa komission paperiin, mutta se tutkitaan tarkasti. Koskinen osallistuu tällä viikolla Brysselissä maatalousministereiden kokoukseen, jossa on määrä ensisijaisesti päättää EU:n yhteisestä kalastuspolitiikasta. Aikaa sille on varattu peräti viikonloppuun.

Tänään ministerit päättivät tiettyjen eläimille annettavien antibioottien kiellosta, mutta varsinaista kieltopäivää ei saatu vielä sovittua. Asian käsittely siirtyy seuraavaksi europarlamentille. Takarajana näille, mm. kasvua edistäville antibiooteille pidetään vuotta 2006.

Antibioottien käytöstä EU:lla on ollut pitkä riita Yhdysvaltojen kanssa. Siellä sekä antibiootit että hormonit ovat laajalti hyväksyttyjä eläinten kasvatuksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.