EU dramaattisiin hätätoimiin markkinoiden rauhoittamiseksi

EU yrittää luoda viikonlopun aikana yhteisen vakautusmekanismin rahoitusmarkkinoiden rauhoittamiseksi.

EU-maiden valtiovarainministerit on kutsuttu huomiseksi koolle hätäkokoukseen Brysseliin sopimaan järjestelmästä. Se on määrä saada luoduksi ennen markkinoiden aukeamista maanantaiaamuna.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan EU tarvitsee koko unionin mekanismin Kreikan avustamisessa nähtyjen kahdenvälisten lainajärjestelyjen asemesta.

Vanhasen mukaan vakautusmekanismin yksityiskohtiin saadaan selvyyttä huomenna, kun EU:n komissio esittelee ehdotuksensa valtiovarainministerikokoukselle.

- Elämme keskellä kriisiä. Maanantaiaamuun mennessä pitää saada aikaan päätöksiä, jotka vakuuttavat markkinat, Vanhanen sanoi Brysselissä järjestetyn euromaiden johtajien huippukokouksen päätteeksi.

Kokous venyi tämän päivän puolelle, kun euromaiden johtajat neuvottelivat keinoista rahoitusmarkkinoiden rauhoittamiseksi.

Vanhasen mukaan Suomen hallitus kokoontuu sunnuntaiaamuna keskustelemaan EU:n vakautusmekanismista.

Keinottelijoita vastaan

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi Brysselissä, että nyt luotava vakautusrahasto on tarpeen, jotta markkinakeinottelijat eivät pääse järkyttämään Euroopan taloutta. Italian pääministeri Silvio Berlusconi puolestaan sanoi 11-vuotiaan euroalueen olevan hätätilassa, jonka takia nyt tarvitaan poikkeuksellisia toimia.

Euroalueen maiden massiiviset budjettialijäämät ja valtionvelat ovat herättäneet viime päivinä levottomuutta rahoitusmarkkinoilla ja painaneet pörssikursseja laskuun eri puolilla maailmaa. Huolena on ollut, että Kreikan ohella myös muita euroalueen maita - kuten esimerkiksi Espanja, Portugali tai Italia - päätyy Kreikan kaltaiseen akuuttiin kriisitilaan.

Euromaiden johtajat keskustelivat kokouksessaan myös Kreikalle annettavasta 80 miljardin euron laina-avusta.

Vanhasen mukaan kaikki euromaat ovat sitoutuneet lainapakettiin ja se toteutuu suunnitellulla tavalla. Euromaiden lainasumman lisäksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lainaa Kreikalle 30 miljardia euroa kolmen vuoden aikana.

(MTV3 - STT)

Katso Pauli Poutasen juttu

Lue myös:

    Uusimmat