EU-direktiivin pelätään johtavan työehtojen laiminlyönteihiin

EU toivoo, että valmisteilla oleva direktiivi ulkomaisesta työvoimasta parantaa unionin kilpailukykyä. Suomalaiset palkansaajajärjestöt uskovat sen sijaan direktiivin heikentävän työntekijöiden asemaa.

Palkansaajajärjestöt ovat huolissaan ulkomaisen työvoiman hallitsemattomasta väärinkäytöstä, mikäli valmisteilla oleva EU:n direktiivi toteutuu esitetyssä muodossaan. EU:n sisämarkkinoiden palveluja koskeva direktiivi uhkaa ay-liikkeen mukaan romuttaa nykyiset säädökset siitä, että työntekijöihin tulee soveltaa sen maan työehtoja, jossa työ tehdään.

Direktiivi murentaisi sekä Suomen työsopimuslakiin, valmisteilla olevaan ulkomaalaislakiin että EU:n lähetettyjä työntekijöitä koskevaan direktiivin sisällytetyn työehtojen valvontaoikeuden ja siirtäisi sen alkuperämaan vastuulle. Ongelma syntyy siitä, että epärehellisten yritysten valvonta voi olla monissa uusissa EU-maissa puutteellista. Ay-liikkeessä uskotaan, että valvonnan jättäminen vain lähtömaan varaan suorastaan yllyttää keinotteluun esimerkiksi perustamalla ulkomaille lyhytikäisiä postilaatikkoyhtiöitä.

Esitykseen sisältyy muun muassa kohta, jonka mukaan kolmansista maista, kuten esimerkiksi Venäjältä, tulevilta työntekijöiltä ei vaadita viisumia tai työlupaa, jos he tulevat EU:n jäsenmaissa sijaitsevien yritysten kautta. Suomessa ei näin voitaisi vaatia EU:n ulkopuolelta tulevalta työntekijältä todistuksia, vaan niitä jouduttaisiin peräämään lähettäjäfirmalta.

Direktiivin tarkoitus on tehostaa EU:n taloutta poistamalla kilpailun esteitä maiden välillä ja lisätä palveluiden vapaata liikkuvuutta. Sen on määrä valmistua vuoden 2005 lopulla, ja tulla voimaan 2007. Asia on kauppa- ja teollisuusministeriön valmisteltavana, ja kymmenet järjestöt ovat antaneet siitä lausuntonsa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat