Mainos

EU-direktiivin myötä lentokieltotiedot kaikille jäsenmaille

Kahden vuoden sisällä EU:ssa voidaan asettaa yhteispäätöksellä lentokieltoon lentokone tai lentoyhtiö unionin ulkopuolelta, jos epäillään että turvallisuudessa on puutteita. Uusi direktiivi kolmansien maiden lentokoneiden turvallisuudesta valmistunee lähikuukausina.

Euroopan unionin vilkkaimmissa ilmailumaissa tehdään vuosittain tuhansia pistokokeita, nk. ramppitarkastuksia lentokoneille. Kuitenkaan tietoa koneiden mahdollisista puutteista tai edes lentokielloista ei usein ole kerrottu muille jäsenmaille.

Direktiiviehdotus "yhteisön lentoasemia käyttävien kolmansien maiden ilma-alusten turvallisuudesta" on tuomassa tähän muutoksen.

- Se olisi pakollinen järjestelmä, eli kaikki EU-maat sitoutuisivat siihen, että ne tekevät epäilyttäviin koneisiin näitä ramppitarkastuksia, kaikki tiedot kerätään samalla tavalla ja säilytetään yhteisessä tietopankissa. Ja tällaiset tapaukset, joissa on syytä harkita sen koneen maadottamista tai lentoyhtiön lentokieltoon asettamista, niin siitä tehtäisiin yhteinen päätös EU:n komission johdolla, ylijohtaja Kim Salonen ilmailulaitokselta kertoo.

Salosen mukaan tiedot olisivat väistämättä nykyistä julkisempia.

- Jos yhteisesti EU:n alueella päätetään jostain lentokiellosta niin toki tällainen päätös varmaankin tulee julkiseksi.

Suomessa on tehty parina viime vuonna vain 10-40 ramppitarkastusta eri lentoasemille saapuneille koneille. Salonen laskee tarkastuksia tehtävän jatkossa noin satakunta vuodessa.

Tarkastusten vähäinen määrä, suuriin ilmailumaihin verrattuna, voi olla yksi selitys sille, ettei Suomen kentillä ole noin kymmeneen vuoteen annettu koneille lentokieltoja.

Britanniassa aiotaan julkistaa kolmelta viime vuodelta tiedot lentoyhtiöistä, joille brittiviranomaiset ovat lentokieltoja antaneet. Muiden maiden tietoja brititkään eivät aio julkistaa.

Matkatoimistoilta ja matkanjärjestäjiltä sopii odottaa perusteellisempaa paneutumista ja matkustajien informoimista siitä millaisen lentoyhtiön kanssa yhteistyötä tehdään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.