Mainos

EU-asiantuntija Stubb: EU on saamassa presidentin

Suomalainen EU-asiantuntija Alexander Stubb ennakoi, että Euroopan unioni on saamassa presidentin. Ensimmäinen presidentti saatetaan Stubbin mukaan hyvinkin valita pienestä jäsenmaasta.

-Jonkinnäköinen EU:n presidentti on tulossa, Stubb sanoi tänään Brysselissä.

Stubb uskoo EU:n päätyvän toimielinten uudistamisessa tyypilliseen kaikkia tyydyttävään ratkaisuun, joka ei ole välttämättä paras unionin kokonaisedun kannalta.

-Ehkä pitäisi myöntyä tosiasiaan, että EU toimii kompromissien pohjalta. Kompromissit eivät ole ikinä täydellisiä ratkaisuja, hän painottaa.

Yhteistä näkemystä unionin instituutioiden uudistamisesta haetaan tulevaisuuskonventissa, jonka työn takaraja on juhannus. Stubb kuvaa loppurutistusta "40 päivän jatkosodaksi".

-Monet vaikeimmista kysymyksistä ovat yhä avoinna, hän muistuttaa.

Täyteen yksimielisyyteen konventissa Stubb ei enää usko. Pienet jäsenmaat Suomi mukaanlukien ovat vastustaneet presidenttiä, koska se muun muassa romuttaa kiertävän EU-puheenjohtajuuden. Sopimatta on myös komission koko ja valintatapa, jäsenmaiden ääntenpaino ministerikokouksissa sekä kansojen kongressi.

Stubbin mukaan kyse on pitkälti vallanjaosta pienten ja suurten jäsenmaiden välillä. Hänen mielestä toimielimistä käyty keskustelu osoittaa, että vuoden 2000 riitaisesta Nizzan kokouksesta ei ole juurikaan edetty.

-Olemme päinvastoin tulleet jopa taaksepäin. Suurten ja pienten maiden jännitteet ovat vain kasvaneet, Stubb sanoi.

Konventti on Stubbin mukaan saanut joka tapauksessa paljon aikaan, vaikka toimielimistä ei syntyisi yhteistä näkemystä. Myönteisenä Stubb pitää sitä, että EU:n sopimusrakenteesta tulee ymmärrettävämpi ja selkeämpi kuin koskaan aikaisemmin.

-Perustuslaillisesta sopimuksesta kukaan ei olisi uskaltanut haaveilla edes päiväunissaan 3-4 vuotta sitten, hän sanoo.

Stubb työskentelee EU:n komissiossa puheenjohtaja Romano Prodin poliittisena neuvonantajana. Hän on toiminut muun muassa Suomen neuvotteluvaltuuskunnan jäsenenä, kun unionin perussopimuksia on uudistettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.