Mainos

EU asettamassa ylärajan ilman pienhiukkasille

Jos raja ylittyy, voisi hengitysilmansa pilaamisesta suivaantunut kansalainen haastaa päästöjen aiheuttajia oikeuteen.

Ilman pienhiukkasille on tulossa sitova yläraja. Suomi yrittää hieroa sopua uudesta ilmanlaatudirektiivistä, joka määräisi kuinka paljon terveydelle haitallisia pienhiukkasia ilmassa saa olla.

Jos raja ylittyy, voisi hengitysilmansa pilaamisesta suivaantunut kansalainen haastaa päästöjen aiheuttajia oikeuteen.

Asiasta keskustellaan EU:n ympäristöministerien kesken ensi maanantaina. Direktiivillä on tarkoitus korvata ja yksinkertaistaa EU:n nykyisiä sääntöjä ilmanlaadusta.

- Metsäpaloihin tätä ei sovelleta, mutta muihin inhimillisestä toiminnasta aiheutuviin päästöihin kyllä, kertoo ympäristöministeriön ylijohtaja Pekka Jalkanen.

Raja, joka on 25 mikrogrammaa kuutiota kohden, ylittyi viime kesänä muutamaan otteeseen Suomessa johtuen Venäjän metsäpaloista. Suomessa rajan sisällä pysyminen ei aiheuta suurempia ongelmia, mutta muissa EU-maissa se voi olla vaikeampaa.

Pienhiukkaset tunkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon, heikentäen sekä keuhkojen että sydämen toimintakykyä. Niitä aiheutuu liikenteestä ja teollisuudesta, mutta myös puun poltosta. Direktiivin voimaantulon tavoitteeksi on tarkoitus asettaa vuosi 2010 ja takarajaksi 2015.

Lisäksi direktiiviin tulisi maakohtaiset tavoitteet alentaa väestön altistumista. Pahimmin saastuneilla alueilla päästöjä pitäisi vähentää viidenneksen, Suomessa alhaisempi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.