Mainos

EU arvosteli ankarasti OECD:n investointisopimusta

EU:n parlamentti vaatii, että jäsenmaat tutkisivat tarkoin teollisuusmaiden järjestön OECD:n nk. MAI-sopimuksen vaikutukset. Kyseessä on monenkeskinen sopimus, jolla tähdätään samanlaisiin investointiehtoihin eri maissa.

MAI-sopimuksen tarkoituksena on mm. vahvistaa ulkomaisten sijoitusten suojaa ja yritysten perustamista, ja lisätä näin investointeja ja kasvua.

EU:n parlamentin mukaan sopimus on vietävä EU:n tuomioistuimeen ennen kuin se voi astua voimaan. Parlamentin ulkoasiainvaliokunta on varoittanut, että sopimus voi antaa monikansallisille yrityksille mahdollisuuden haastaa yksittäisiä valtioita oikeuteen, jos nämä eivät heti myönnä esteetöntä pääsyä omille markkinoilleen.

Parlamentti äänestää keskiviikkona sopimuksesta, jolla se katsoo olevan jopa vaarallisia sosiaali- ja ympäristöpoliittisia seuraamuksia. Parlamentilta puuttuu kuitenkin toimivaltaa puuttua sopimuksen sisältöön.

Sopimuksen puolustajien mielestä se parantaa niiden maiden edellytyksiä saada investointeja, joiden olot eivät ole erityisen järjestyneet.

Sopimus koskisi valmistuessaan 29 OECD:n jäsentä sekä Argentiinaa, Brasiliaa, Chileä, Hongkongia ja Slovakiaa. Mai-sopimuksen neuvottelut ovat alkaneet jo keväällä 1995. Sopimuksesta on määrä päättää OECD:n ministerikokouksessa huhtikuussa.

Suomi on ilmoittanut tukevansa MAI-sopimuksen tavoitteita.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.