Mainos

EU arveluttaa Puolan maanviljelijöitä

Puolan viljelijät uhkaavat yhä estää maan EU-jäsenyyden. Vastustuksen tarkoituksena on kiristää valtiolta etuuksia.

Puolassa viljelijät uhkaavat edelleen estää maan EU-jäsenyyden kesäkuun kansanäänestyksessä. EU arveluttaa, mutta tosiasiassa uhittelun tarkoituksena on kiristää valtiolta mahdollisimman paljon tuki-sloteja ja muita etuja. Lisää rahaa vaativat niin kituvat pientilat kuin menestyjätkin.

- Minun tuotantoni on aika korkealla tasolla, mutta haluaisin parantaa tuotanto-olosuhteita ja ostaa lisää maata, kertoo Robert Fatyga, jolla menee hyvin. Hänellä on komean kokoinen sadan emakon sikala ja 80 hehtaaria maata. Traktoreita on kaksi. Puimuri on uusi, samoin sikala. Velkaa on vain nimeksi.

Kun Puola liittyy runsaan vuoden kuluttua EU:hun, sianlihan hinta nousee huomattavasti ja Fatygalla menee entistäkin paremmin. Silti hänkin valittaa sitä, että ei saa aluksi yhtä paljon EU-tukea kuin vanhojen EU-maiden viljelijät.

- Me aloitamme hyvin alhaiselta tasolta ja saavutamme saman tason kuin Suomessa vasta 10 vuoden jälkeen. Monet viljelijät pelkäävät, että he eivät pysty kilpailemaan, kun tukierot ovat niin suuret, sanoo Fatyga.

Totta on, että kaikki eivät pärjää. Yli puolet Puolan tiloista on pieniä, alle 5 hehtaarin tiloja jotka jo nyt tuottavat lähinnä omiski tarpeiksi.

Mutta menestyjät vahvistavat asemaansa erikoistumalla vaikkapa hevosetuoksuiseen maatilamatkailuun tai ostamalla lisää maata. Hekin vaativat Puolan valtiolta etuja tai uhkaavat äänestää kesäkuun kansanäänestyksessä EU:ta vastaan.

On hyvinmahdollista, että viimeinen vääntö käydään parlamentissa. Seillä viljelijäpuolueet kiristävät itselleen kaiken mahdollisen ennen kuin suostuvat äänestämään EU-jäsenyyden puolesta. Jäsenyyden, josta on heille enemmän suoraa taloudellista etua kuin yhdellekään muulle ammattiryhmälle maassa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.