Mainos

EU antoi Ranskalle lisäaikaa romanikiistassa

EU-komissio on antanut Ranskalle kaksi viikkoa lisäaikaa puolustautumiseen romanien joukkokarkotuksista nousseessa kiistassa.

Komission mukaan Ranskan täytyy lokakuun puoliväliin mennessä selvittää, mitä se aikoo tehdä muuttaakseen lainsäädäntöään EU-lakien mukaiseksi.

- Komission mielestä Ranska ei ole vielä siirtänyt vapaata liikkuvuutta koskevaa direktiiviä lainsäädäntöönsä siten, että nämä oikeudet toteutuisivat täydellisesti, komissio sanoi koukeroisessa lausunnossaan.

Jos Ranska ei toimi vaaditulla tavalla, komissio aloittaa niin sanotun rikkomusmenettelyn, jonka seurauksena Ranska saattaa joutua lopulta EU-tuomioistuimeen.

Ranskan ja EU-komission välit ovat olleet kireät sen jälkeen, kun oikeuskomissaari Viviane Reding pari viikkoa sitten suoraviivaisesti kritisoi Ranskan toteuttamia joukkokarkotuksia. Ranskan presidenttiä Nicolas Sarkozya kimmastutti erityisesti se, että Reding rinnasti Ranskan toimet toisen maailmansodan tapahtumiin.

Reding sanoi tuolloin olevansa sitä mieltä, että komission tulisi käynnistää rikkomusmenettely Ranskaa vastaan, koska romanikarkotukset olivat vastoin EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta.

Pariisi tyytyväinen

Ranskan hallituksen edustaja sanoi tänään, että maa on valmis yhteistyöhön EU-komission kanssa. Pariisissa pantiin ilolla merkille komission pehmentyneet sanamuodot.

- Ranska on tyytyväinen siitä, että komissio ei syytä Ranskaa syrjinnästä, ulkoministeriön tiedottaja sanoi Pariisissa uutistoimisto DPA:lle.

Ranskaa saattaa ilahduttaa myös se, että EU-komissio kertoi ryhtyvänsä tutkimaan myös muiden maiden toteuttamia romanikarkotuksia entistä tarkemmin. Jos jäsenmaiden todetaan syyllistyneen EU-lain rikkomuksiin, komissio sanoi käynnistävänsä rikkomusmenettelyn niitä vastaan.

Ranskan on laskettu karkottaneen tänä vuonna jo noin 8 000 romania Romaniaan ja Bulgariaan. Karkottaminen sinänsä ei ole EU-lain vastaista, mutta karkotuksia ei saa toteuttaa etnisin perustein.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.