Mainos

EU antoi myyntiluvan muuntogeenimaissille

Euroopan markkinoille on tulossa uusi muuntogeeninen elintarvike monen vuoden tauon jälkeen. Euroopan Komissio on antanut myyntiluvan sveitsiläisyrityksen markkinoimalle maissille.

Muuntogeenistä maissia kaupataan EU:n aluella jo nykyisinkin. Myös nyt käsittelyssä olevaa Bt11-maissia on tarjolla ihmisille öljynä ja eläimille rehuna. Tänään kyseisen lajikkeen kantamuodosta kehitetty sokerimaissi on saanut luvan tulla markkinoille niin tähkinä kuin jalosteinakin.

Maissin lisäksi EU-maissa saa myydä myös muuntogeenistä soijaa ja rapsiöljyä.

Myyntilupien myöntäminen muuntogeenisille tuotteille keskeytettiin viisi vuotta sitten kansalaisten nihkeän suhtautumisen vuoksi. Sen jälkeen geeniruokien merkintää ja valvontaa on tiukennettu.

Luvan myöntämistä geenimaissille käsiteltiin viime kuussa maatalousministerien kokouksessa ja Suomi oli valmis kelpuuttamaan tuotteen markkinoille. Jäsenmaat eivät kuitenkaan saaneet ratkaisua aikaan ja niin päätöksenteko siirtyi komissiolle ja tälle päivälle.

Myyntilupaa odotti moni muukin muuntogeeninen elintarvike kuten sokerijuurikas ja jälleen uusi maissilaji.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 19.05.2004)

Asiantuntijat rauhoittelevat geenimuunneltua maissia kohtaan tunnettua epäluuloa. Uuselintarvikelautakunnan pääsihteeri Leena Mannonen ja Elintarvikeviraston ylitarkastaja Britta Wiander pitävät sitä täysin turvallisena.

(Huomenta Suomi 19.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.