Mainos

EU-alueelta löytynyt myrkyllisiä väriaineita

Värjätyistä mausteista, lähinnä chilistä, sekä niillä maustetuista elintarvikkeista on eu-alueella jälleen löydetty myrkyllisiksi ja syöpävaarallisiksi epäiltyjä väriaineita.

Vuonna 2003 tutkituista chilipitoisista mausteseoksista löytyi Suomessakin kymmenissä tapauksissa Sudan 1 teollisuusväriainetta, jota pidetään myrkyllisenä ja syöpävaarallisena.

Juuri ennen vappua EU:n sisäinen hälytysjärjestelmä varoitti, että samantapaisia, kemiallisesti hiukan muutettuja väriaineita, nimiltään Para Red, Orange kakkonen ja Rhodamine B on löydetty värjätyistä mausteista ja niillä maustetuista elintarvikkeista.

-Sudan-ryhmän värejä on käytetty teollisuudessa moniin eri tarkoituksiin bensiinin värjäämiseen, kengän kiillokkeisiin ja Para Red on ollut painovärinä, kertoo ylitarkastaja Taina Rautio Elintarvikevirastosta.

Kunnista elintarvikevalvonnan kautta joitakin näytteitä on jo tullut tullilaboratorioon. Tullilaboratorio ryhtyy parin viikon kuluttua, vertailuaineiston saatuaan, tutkimaan löytyykö Suomessa myytävistä tuotteista kiellettyjä väriaineita.

Tuotteiden myyjät ja valmistajat vastaavat elintarvikkeiden turvallisuudesta ja heillä on vastuu omavalvonnasta. Elintarvikeviranomaiset valvovat sitten myyjiä ja valmistajia pistokokein. Käytäntö ei ole aukoton.

-Pienet etniset myymälät ovat sellaisia, jotka tuovat pieniä määriä maahan, jolloin nämä eivät sitten jää tässä tullin valvonnassa useinkaan tullin haaviin, Rautio sanoo

-Me olemme ilmoittaneet tavarantoimittajille EU:n päätös, että tavarantoimittajien pitää itse analysoida tuotteet ja sen lisäksihän tullilaboratorio tekee valvontaa koko ajan, kertoo tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo Ruokakesko Oy:stä.

Tullilaboratorion johtaja, professori Heikki Pyysalo arvioi, että asian tiimoilta tulee laaja valvontaisku koko kesän ajaksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.