Mainos

EU: Ahvenanmaan veroetu rinnastettavissa valtion tukeen

EU:n komissio katsoo Ahvenanmaan lain tarjoavan vakuutusyhtiöille mahdollisuuden veronkiertoon. Ne voivat saada veroetua, jota komissio pitää yhteisön lainsäädännön vastaisena.

-Yhtiöille myönnettyä 10 prosenttiyksikön alennusta yhteisöverosta on pidettävä valtion tukena, komissio ilmoitti keskiviikkona. Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät ole tosin käyttäneet mahdollisuutta hyväkseen, vaikka järjestelmä on ollut voimassa vuodesta 1993. Näin ollen takaisinperintää ei tapahdu.

Ahvenanmaan verotus sallii alhaisemman yhtiöverotuksen alueelle perustettaville kytkösyhtiöille. Kytkösyhtiö on tytäryhtiö, joka harjoittaa vakuutustoimintaa emoyhtiön toimeksiannosta. Usein kytkösyhtiö perustetaan vakuuttamaan omistajayhtiön ja samaan konserniin kuuluvien yritysten riskejä.

Komission mukaan käytännöstä hyötyvät vain suuret vakuutuskonsernit. Se ei ylipäätään pidä perusteltuna myöntää veroetuja konsernin sisäiselle toiminnalle.

Komissio aloitti kesällä 2001 tutkimukset valtionapua muistuttavista verokäytännöistä kahdeksassa jäsenmaassa. Näiden joukossa oli Suomi ja Ahvenanmaa, joiden osalta se ilmoitti nyt lopettavansa selvitykset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.