Mainos

EU: 20 tunnin aikaraja purettava

EU:n komissio vaatii edelleen Suomea purkamaan 20 tunnin aikarajan, joka rajoittaa matkustajien oikeutta tuoda alkoholia Virosta ja Venäjältä. Komission mielestä Suomen olisi pitänyt yksioikoisen aikarajoituksen sijasta käyttää muita ja EU:n sallimia keinoja viina- ja olutrallin vähentämiseksi.

Suomen oikeutta 20 tunnin aikarajan käyttämiseen puitiin tänään EY:n tuomioistuimessa Luxemburgissa. Helsingin käräjäoikeus on pyytänyt sieltä ennakkoratkaisua EU:n säännösten tulkinnasta. Komission edustaja arvosteli erityisesti sitä, että 20 tunnin ehdoton aikaraja koskee myös miedompia juomia eikä salli edes pienten määrien tuomista.

Suomen hallitusta edustanut lainsäädäntöneuvos Tuula Pynnä korosti, että rajoitetumpien keinojen käyttäminen ei ollut mahdollista tilanteessa, jossa oluen- ja viinanhakijat ruuhkauttivat kaikki raja-asemat ja tehokasta valvontaa oli käytännössä mahdotonta järjestää.

Aikarajoitukset turistiviinojen tuonnilta Virosta ja Venäjältä poistuivat vuoden 1995 alkupuolella, kun Suomesta oli tullut EU:n jäsen. Suomi palautti kuitenkin 20 tunnin rajan vuoden 1996 keväällä. Menettelyä perusteltiin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisellä ja ihmisten terveyden suojelemisella. Rajoituksen laillisuudesta on sen jälkeen kiistelty EU:n kanssa. Seuraava vaihe asiassa on 19. tammikuuta, kun EY:n tuomioistuimen italialainen julkisasiamies Antonio Saggio antaa oman ratkaisuehdotuksensa. Tuomioistuimen lopullinen päätös tullee vielä kevään kuluessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.