Mainos

Etykin juhlaa vietetty Finlandia-talossa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etykin juhlaa on vietetty tänään Filnlandia-talossa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösasiakirjan allekirjoittamisesta on tullut kuluneeksi 30 vuotta.

Ulkoministeriö järjesti tänään Etykin vuosipäivän kunniaksi turvallisuuskysymysten tulevaisuutta käsittelevän juhlatapahtuman Finlandia-talossa.

Juhlan avasivat puheillaan tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Etyjin puheenjohtajamaan Slovenian ulkoministeri Dimitrij Rupel.

Halonen: Globalisaation hallintaan tarvitaan monenkeskisiä välineitä

Presidentti Halonen sanoi avajaispuheessaan, että Globalisoituvan maailman haasteisiin vastaamiseksi tarvitaan monenkeskisiä välineitä. Hän muistutti, että miljoonat ihmiset kärsivät joka päivä köyhyydestä, ihmisoikeuksien loukkauksista, aseellisista selkkauksista ja terrorismista.

Ihmisoikeuksien turvaaminen, etenkin kansallisten vähemmistöjen suojelu ja suvaitsevaisuuden vahvistaminen ovat Etyjin toiminnan ydinalaa, missä sillä on hedelmällistä yhteistyötä Euroopan neuvoston kanssa, Halonen sanoi. Presidentin mielestä yhteistyötä kannattaa syventää tulevaisuudessa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa Helsingissä vuonna 1975 allekirjoitettua päätösasiakirjaa Halonen kuvasi "liennytyksen todelliseksi Magna Chartaksi, valtioiden suhteiden peruskirjaksi sekä kansojen ja yksilöiden vapauskirjaksi".

ETY-kokouksessa rakennettiin rauhaa

Kokouksessa läsnäolleet maat päättivät pidättyä voimakeinojen käytöstä, selvittää keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin, edistää keskinäistä kauppaa ja tiedon liikkumista.

Myös ympäristönsuojelussa tehtiin tehtiin merkittäviä linjauksia. Sopimusta pidetään 70-luvun liennytyksen hengen kohokohtana.

Kokoukseen saapui edustajia Albaniaa lukuunottamatta kaikista Euroopan maista, sekä Yhdysvalloista ja Kanadasta. Paikalla olivat muiden muassa Neuvostoliiton presidentti Leonid Breznev, Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford ja Jugoslavian presidentti, marsalkka Tito.

Muistolaatta paljastettiin

Finlandia-talossa on paljastettu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin päätösasiakirjan allekirjoittamisen kunniaksi teetetty ETYK 30 vuotta -muistolaatta.

Marmorista ja pronssista tehdyn muistolaatan on suunnitellut kiviartesaani Pauli Toivanen. Laatan marmorina on käytetty Finlandia-talon julkisivumateriaalina olevaa italialaista Carrara-marmoria. Englanninkielisen muistotekstin lisäksi laatassa on sopimuksen allekirjoittajien sukunimet ja heidän istuinpaikkojensa numerot.

Laatan paljastivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Tilaisuudessa olivat läsnä myös Slovenian ulkoministeri, Etyjin puheenjohtaja Dimitrij Rupel sekä Etyjin pääsihteeri Marc Perrin de Brichambaut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.