Mainos

Etyjin vaalitarkkailijat tulevat tekemään ennakkoarviointia

Suomeen on tulossa ensi viikolla kolme vaalitarkkailijaa Etyjin alaisesta Office for Democratic Institutions and Human Rightsista. He selvittävät, tarvitaanko Suomeen tarkkailijoita huhtikuun eduskuntavaaleihin.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kertoo STT:lle, että tarkkailijat tapaavat oikeusministeriön, puolueiden, tiedotusvälineiden ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Jääskeläisen mukaan vastaava ennakkoarviointi tehtiin ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten, mutta silloin ODIHR ei nähnyt tarvetta lähettää tarkkailijoita itse vaaleihin. Myöskään EU ei ole pitänyt tarpeellisena tarkkailla Suomen vaaleja. Kutsut vaalitarkkailijaorganisaatioille lähettää ulkoministeriö.

Suomesta on osallistunut lukuisia tarkkailijoita lähinnä entisten sosialistimaiden vaaleihin. Viimeksi kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) oli tarkkailemassa joulukuussa Valko-Venäjän presidentinvaaleja.

Etyjin tarkkailijoiden odotetaan olevan kiinnostuneita muun muassa viranomaisten toiminnasta, ehdokkaiden mahdollisuudesta päästä julkisuuteen ja vaalirahoituksesta.

- Tarkkailijat selvittävät, miten oikeudenmukaiset ja rehelliset vaalit ovat, Jääskeläinen sanoo.

Itsenäisyyspuolue kaipaa tarkkailijoita

Eduskunnan ulkopuolisista puolueista Itsenäisyyspuolue on kertonut lähettäneensä kirjelmän Euroopan neuvoston korruption vastaiselle ryhmälle Grecolle vaalitarkkailijoiden lähettämiseksi Suomeen. Greco arvosteli muutama vuosi sitten Suomen vaalirahoitusta.

Itsenäisyyspuolueen mielestä tarkkailijoita tarvittaisiin, jotta kaikilla puolueilla ja ehdokkailla olisi kohtuullisen tasavertaiset mahdollisuudet oman vaihtoehtonsa esittämiseen ja julkituomiseen. Erityisen suivaantuneita Itsenäisyyspuolueessa ollaan Yleisradion tapaan järjestää vaalikeskustelut.

Vaalijohtaja Jääskeläisen mukaan Greco ei harjoita vaalitarkkailua.

Eduskuntavaalit järjestetään 17. huhtikuuta. Ennakkoäänestyspäivät ovat 6.-12. huhtikuuta. Vaaleissa valittava uusi eduskunta kokoontuu valitsemaan puhemiehen ja varapuhemiehet vappuviikolla 28. huhtikuuta, minkä jälkeen alkaa uuden hallituksen muodostaminen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.