Mainos

Etyjin tutkijat: Oppositio voitti Serbian vaalit

Opposition Zajedno-vaaliliitto oli kunnallisvaalien laillinen voittaja Belgradissa ja 13 muussa Serbian kaupungissa, joiden tulokset hallitus myöhemmin mitätöi. Näin totesi Felipe Gonzalez luovuttaessaan johtamansa Etyjin valtuuskunnan selvitysmatkan tulokset Genevessä.

Gonzalez pyysi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä vetoamaan pikaisesti Serbian johtajiin, jotta he kunnioittaisivat 17. marraskuuta pidettyjen vaalien tulosta. Raportin luovutuksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Gonzales vaati niin Serbian hallitusta, oppositiota kuin kansalaisiakin tarttumaan tilaisuuteen ja pyrkimään aitoon demokratiaan.

Etyjin väistyvä puheenjohtaja, Sveitsin ulkoministeri Flavio Cotti ilmoitti soittaneensa Serbian presidentille Slobodan Milosevicille ja kertoneensa selvityksen tuloksista. Cotti sanoi odottavansa Milosevicin vastausta ensi viikon alussa.

Oppositiojohtajat vaativat heti Belgradissa presidentti Slobodan Milosevicia tunnustaman Etyjin raportin tulokset.
-Jos Milosevic kieltäytyy, hän saattaa maamme huonoon valoon ja pahentaa poliittista kriisiä, varoitti oppositiojohtaja Zoran Djindjic.
Toisaalta hän ennusti, ettei presidentti taivu, vaan kriisi kärjistyy entisestään.

Poliisi pysäytti mielenosoituksen

Presidentti Milosevic kutsui itse Etyjin tutkimaan paikallisvaaleja sen jälkeen, kun oppositio oli alkanut päivittäisillä joukkomielenosoituksilla vastustaa tulosten mitätöintiä. Poliisi esti tänään tuhansia mielenosoittajia marssimasta Belgradin halki 38. peräkkäisenä päivänä. Väkijoukko ei lähtenyt uhmaamaan mellakkapoliisin rivistöjä.

Mielenosoitukset kääntyivät ensimmäisen kerran väkivaltaisiksi vasta jouluaattona, kun opposition kulkue joutuivat vastakkain hallitusta tukevan väkijoukon kanssa. Yhteenotoissa loukkaantui 58 ihmistä.

EU:n puheenjohtajamaan Irlannin ulkoministeri Dick Spring kehotti Serbian johtajia paneutumaan vakavasti Etyjin selvitykseen ja ratkaisemaan poliittisen kriisin rauhanomaisesti. Gonzalez sanoi tavanneensa jonkin verran Serbian vaalijärjestelmään kohdistuvaa arvostelua, mutta hänen mukaansa marraskuun vaalit kuvastivat kansan enemmistön tahtoa. Mainittua tulosten mitätöintiä lukuunottamatta vaaleissa ei ilmennyt epäselvyyksiä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.