Mainos

"Etyjin tarkkailijat tuovat Kaukasiaan vakautta"

Etyjin erityislähettiläs Heikki Talvitie toivoo Kaukasian alueelle nopeasti vakautta, jotta alueella kytevät muut kriisit eivät puhkeaisi.

- Etyj hoitaa Vuoristo-Karabahin tilannetta ja sen lisäksi uhkana on Moldovan Transnistria. Nyt on äärimmäisen tärkeää päästä Georgiassa rauhanomaiseen kehitykseen, joka heijastuu näihin muihin kriiseihin, sanoo MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut Talvitie.

Etyjin sotilastarkkailijoiden ensimmäinen ryhmä tuo Etelä-Ossetian konfliktialueen asetelmaan kaivattua järjestystä.

- Alueella ei ole ollut kansainvälistä tarkkailuryhmää. Etyjin ensimmäiset 20 tarkkailijaa tulevat Georgian ja Venäjän armeijan väliin, jolloin pystytään tarkkailemaan konfliktialueen ulkopuolista Georgian aluetta, sitä ei tarvitse venäläisten enää tulla tarkkailemaan, Talvitie sanoo.

Georgian ongelmien taustalla on eri vähemmistöjen suuri määrä alueella.

- Georgia on kuin tilkkutäkki. Neuvostoliiton hajotessa vähemmistöt muodostivat omia yhteiskuntiaan, jotka halusivat saman tien eroon myös Georgian piiristä, kertoo Talvitie.

Abhasia ja Etelä-Ossetia olivat niistä näkyvimpiä. Tilanne johti Georgian epäonnisiin hyökkäyksiin kumpaakin maakuntaa vastaan.

Talvitie ei halua ottaa kantaa Venäjän ja Georgian kriisin monimutkaiseen syyllisyyskysymykseen.

- Molemminpuolinen sotilaallisen potentiaalin nousu kevään aikana eskaloitui sodaksi. Yksi sen perustekijä oli Tshinvalin kaupunki, jota eivät pystyneet puolustamaan osseetit georgialaisia vastaan, eivätkä georgialaiset venäläisiä vastaan, eli vähän turhan takia koko homma.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.