Mainos

Etyj vetäytyy Venäjän vaalitarkkailusta

Euroopan keskeisin vaalitarkkailuelin, Ety-järjestön alainen Odihr ilmoitti tänään luopuvansa kokonaan Venäjän vaalien tarkkailemisesta.

Odihr sanoo lausunnossaan pahoittelevansa sitä, että sen suunnittelema tarkkailuhanke ei toteudu Venäjän asettamien tiukkojen rajoitusten takia.

- Teimme kaikkemme ja toivoimme voivamme toteuttaa tehtävämme, jopa Venäjän viranomaisten ehtojen mukaisesti, sanoi Odihrin johtaja Christian Strohal.

- Tähän pätee sama kuin kaikkiin vaaleihin: läpinäkyvyys vahvistaa demokratiaa, suljettujen ovien takana käytävä politiikka taas heikentää sitä, hän lisäsi.

Myös järjestön parlamentaarinen yleiskokous ilmoitti omassa tiedotustilaisuudessaan, että sekin vetäytyy vaaleista. Näin vaaleja tarkkailemaan jäisi läntisistä organisaatioista ainoastaan Euroopan neuvoston vaalitarkkailuelin Pace. Se ei ole vielä ilmoittanut, aikooko sekin noudattaa Ety-järjestön esimerkkiä.

Kanerva pettyi

Etyjin puheenjohtaja, ulkoministeri Ilkka Kanerva ilmaisi pettymyksensä siihen, etteivät Odihrin ja Venäjän väliset keskustelut johtaneet myönteiseen tulokseen.

Ratkaisun löytymisessä päästiin hänen mukaansa hyvin lähelle, ja asia jäi lopulta kiinni aikataulusta, jolla tarkkailijat olisivat saapuneet Venäjälle.

Kanerva ei kuitenkaan pidä varsinaisena katastrofina sitä, että Venäjän kilpailutilanteeltaan melko selvät vaalit jäävät nyt tarkkailematta.

Ulkoministeri Kanerva vetosi kaikkiin osanottajavaltioihin, jotta nämä myös jatkossa kutsuisivat Etyjin tarkkailemaan vaalejaan sitoumustensa ja vakiintuneen käytännön mukaisesti.

- Pidän vaalitarkkailua Etyjin osanottajavaltioille työvälineenä, jolla ne voivat kehittää demokraattisia instituutioitaan ja käytäntöjään, Kanerva sanoi.

Lavrov: Emme hyväksy uhkavaatimuksia

Venäjän ulkoministeriön lausunnon mukaan Odihrin päätös osoittaa, ettei se alun alkaenkaan halunnut kompromissia.

- Venäjä on itseään kunnioittava valtio, joka ei hyväksy uhkavaatimuksia, ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Lavrov lisäsi myös, että Odihr kehittelee itse omia läpinäkymättömiä sääntöjään ja painotti, että vaaleja tarkkailee ilman Odihriakin 350 tarkkailijaa 30 eri maasta.

Samanlaisia äänenpainoja kuultiin myös parlamentin alahuoneessa duumassa.

- Etyj syö tässä vain omaa uskottavuuttaan. Kutsut tarkkailijoille lähetettiin niin nopeasti kuin lainsäädäntömme sallii, totesi lainsäädäntökomitean puheenjohtaja Pavel Krashennikov.

Venäjän tarjoama lisäviikko ei riittänyt

Alun perin Odihr olisi halunnut seurata kampanjointia vähintään kolme viikkoa. Venäjä puolestaan katsoi kolmen päivän vaalitarkkailun riittävän.

Alkuperäisen rajoituksen mukaan tarkkailijat olisivat siis saaneet tulla maahan vasta 27. helmikuuta.

Tiistaina Venäjä tarjosi kompromissiksi yhtä lisäviikkoa sekä sitä, että tarkkailijoiden määrä olisi nostettu seitsemästäkymmenestä 75:een. Odihrin mukaan myönnytykset olivat kuitenkin niin pieniä, ettei tarjoukseen haluttu tarttua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.