Mainos

Etyj vaatii ponnisteluja Tshetshenian tilanteen ratkaisemiseksi

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin valtuuskunnan johtaja Kim Traavik kehottaa Venäjää ja koko maailmaa tekemään enemmän Tshetshenian pakolaisten "hälyttävän" tilanteen ratkaisemiseksi. Norjalainen Traavik ja hänen ryhmänsä ovat vierailleet pakolaisleirillä Ingushiassa, jonne on saapunut lähes 200 000 Tshetshenian sodan pakolaista.

Traavik matkusti Ingushiasta Moskovaan, missä hänen oli määrä tavata Venäjän varaulkoministeri Jevgeni Gusarov. Traavik aikoi jatkaa matkaansa vielä illalla Helsinkiin tavatakseen Etyjin puheenjohtajan, Norjan ulkoministerin Knut Vollebäkin. Traavikin mukaan pakkanen, pakolaisleirien ankeat olosuhteet, tuberkuloosi ja punatauti ovat uhka teltoissa asuville ihmisille. Pääosa Ingushian tshetsheenipakolaisista asuu yksityiskodeissa. Traavik olisi halunnut käydä matkallaan myös Tshetshenian puolella, mutta venäläiset eivät antaneet siihen lupaa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vaati torstaina, että Venäjän pitäisi voimistaa Tshetshenian poliittiseen ratkaisuun tähtääviä ponnisteluja. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov puolestaan sanoi Helsingissä, että Venäjä haluaa lopettaa hyökkäyksensä nopeasti ja alkaa etsiä poliittista ratkaisua tilanteeseen.

Venäjä myöntää "traagiset erehdykset"

Kremlin apulaiskansliapäällikkö Igor Shabdurasulov myöntää, että venäläisjoukot olivat tehneet "traagisia erehdyksiä" Tshetshenian sodassa. Me valitamme näitä erehdyksiä ja kannamme niistä moraalisen vastuun, Shabdurasulov sanoi, kun häneltä kysyttiin Punaisen Ristin pakolaissaattueen pommittamisesta viime kuussa. Hän kuitenkin puolusti Tshetshenia-operaatiota oikeutettuna voimankäyttönä kansainvälisiä terroristeja vastaan.

Sota ehkä ohi vuoden lopulla


Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev sanoo, että Venäjän sotatoimet Tshetsheniassa saattavat päättyä vuoden loppuun mennessä. Venäjän johto on tähän saakka esittänyt vain varovaisia arvioita sodan päättymisestä ja puhunut mieluummin itse tavoitteesta - terroristien tuhoamisesta. Venäjän Pohjois-Kaukasuksen joukkojen komentaja kenraali Viktor Kazantsev sanoi eilen, että Tshetshenian operaatio saattaa kestää jopa kolme vuotta.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.