Etyj: Vaaleista ratkaisu Bosnian serbien valtakiistaan

Bosnian serbitasavallan vaalien kansainväliset järjestäjät kertovat toivovansa, että parlamenttivaalit tuovat ratkaisun serbitasavallassa useita kuukausia jatkuneeseen katkeraan valtakamppailuun.

Vaalien järjestämisestä vastaava Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö kehotti serbejä tänään lähtemään vaaliuurnille sen jälkeen kun vaalien ensimmäisen päivän lauantain äänestysinto jäi laimeaksi. Myös Bosnian serbien vaalilautakunta vetosi kansalaisiin, jotta he kävisivät ilmaisemassa poliittisen tahtonsa, kertoi uutistoimisto SRNA.

Paikallisten vaalivirkailijoiden mukaan äänestysvilkkaus näytti silti jäävän selvästi vähäisemmäksi kuin pari kuukautta sitten järjestetyissä kunnallisvaaleissa, joissa yli 80 prosenttia äänioikeutetuista äänesti.

Etyjin mukaan kaksipäiväiset vaalit sujuivat ilman välikohtauksia. Länsimaiden tukema presidentti Biljana Plavsic ja maan entisen presidentin Radovan Karadzicin kannattajat ovat käyneet kesästä lähtien valtataistelua serbitasavallassa. Länsimaat ovat toivoneet parlamenttivaalien vievän vallan Daytonin rauhansopimuksen toteuttamista jarruttavilta kovan linjan serbeiltä, jotka ovat tähän asti hallinneet parlamenttia.

Vaaleista on luvassa tuloksia vasta noin kahden viikon kuluttua. Etyjin mukaan alustavia tuloksia ei julkisteta ollenkaan, ja lopulliset tulokset ovat tiedossa 6. joulukuuta jälkeen.

Kaksipäiväisissä vaaleissa kamppailtiin kaikkiaan 83 parlamenttipaikasta. Kovan linjan serbijohtaja Momcilo Krajisnikin serbien demokraattinen puolue (SDS) ja sen liittolainen radikaalipuolue pyrkivät säilyttämään enemmistönsä parlamentissa. Vastassaan kovan linjan serbeillä on Plavsicin Serbien kansanliitto, jonka hän perusti sen jälkeen kun hänet oli erotettu SDS:stä. Plavsicin puolueelle viikonloppuna järjestetyt vaalit ovat ensimmäinen testi.

Poliittinen valtataistelu on uhannut jakaa serbitasavallan kahteen osaan niin, että Plavsic hallitsee länsipuolta eli Banja Lukan ympäristöä ja kovan linjan serbit Palen aluetta.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat