Mainos

Etyj torjuu Venäjän sovintoehdotuksen

Ety-järjestön alainen Odihr-vaalitarkkailujärjestö torjui Venäjän tarjoamat myönnytykset vaalitarkkailukiistassa. Järjestön mukaan Venäjän tarjoama viikon lisäaika ja viiden tarkkailijan lisäkiintiö eivät riitä, vaan myönnytyksiä tarvitaan lisää.

Venäjä ehdotti Odihrille mallia, jonka mukaan vaalitarkkailijat olisivat voineet saapua maahan viikkoa aikaisemmin eli 20. helmikuuta. Myös tarkkailijoiden määrää voitaisiin lisätä viidellä 75:een.

Odihrin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, vaan tarkkailuorganisaation olisi voitava olla täydessä toiminnassa viimeistään 18. helmikuuta.

- Se tarkoittaa, että tarkkailijoiden on päästävä maahan viimeistään 15. helmikuuta, totesi järjestön tiedottaja Curtis Budden.

Venäjän asettama alkuperäinen aikataulu olisi sallinut vaalitarkkailun vain kolmen päivän ajan ennen vaaleja. Odihr puolestaan on vaatinut vähintään kolmea viikkoa.

Parlamentti syytti puolueellisuudesta

Venäjän parlamentissa useat edustajat moittivat kovasanaisesti Etyjin ja Odihrin tiukkaa linjaa.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemies Sergei Mironov syytti vaalitarkkailuorganisaatiota puolueellisuudesta ja haluttomuudesta etsiä sopuratkaisua.

- Minulla on sellainen vaikutelma, että tarjosimmepa tarkkailijoille millaisia ehtoja ja malleja hyvänsä, joka tapauksessa niissä on jotain vikaa, Mironov totesi uutistoimisto Ria Novostille.

Mironovin mukaan tarkkailijat haluavat jo etukäteen osoittaa, että Venäjän vaalit eivät ole vapaat eivätkä demokraattiset vaan rikkovat kansainvälisiä säännöksiä.

Myös perustuslakivaliokunnan jäsen Jevgeni Tarlo moitti järjestöä vaalitarkkailuasian politisoinnista.

- Ety-järjestöltä on vähemmän viisasta ja lyhytnäköistä valita linjakseen vastakkainasettelu Venäjän kanssa, Tarlo sanoi.

Odihrin johtajaa kaivattiin paikalle

Venäläisosapuoli on myös moittinut Odihrin tapaa neuvotella asiasta.

- Tässä on ollut vaikeutena se, että Odihr lähetti neuvotteluihin henkilöitä, jotka eivät itse asiassa päätä tästä asiasta, ja siksi on jatkuvasti oltava yhteydessä Varsovaan (Odihrin päämajaan), kuvaili keskusvaalilautakunnan jäsen Igor Borisov venäläismedialle.

Odihrin johtaja Christian Strohal ei ole voinut henkilökohtaisesti osallistua Moskovan-neuvotteluihin, sillä hän on ollut tarkkailemassa Serbian vaaleja.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Tshurov aloitti maanantaina neuvottelut Moskovaan saapuneiden Odihrin vaalitarkkailujohtajan Gerald Mitchellin sekä Venäjä-neuvonantajan Matts Lindbergin kanssa. Myös Suomen ulkoministeri Ilkka Kanerva on ollut asiasta yhteydessä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroviin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.